Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloćudna bolest

Stručnjaci: Cijepite se protiv HPV-a i spriječite rak maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od zloćudne bolesti raka vrata maternice u Hrvatskoj na godinu oboli 500-tinjak žena. Ono što je još šokantnije od te brojke je da su pacijentice svake godine sve mlađe.

Uz edukaciju, stručnjaci djevojkama savjetuju: cijepite se jer HPV virus uzrokuje rak u 70 posto slučajeva! Čitajući o štetnosti raka vrata maternice 25-godišnja Mia Lulić, odlučila se na cijepljenje protiv HPV-a, njegova najčešćeg uzročnika. Kod ginekologa ide redovito, a cijepila se prvi put. 'Dvije su stvari koje mogu napraviti za sebe, jedno je odgovorno ponašanje, a drugo preventivno cijepljenje. S obzirom da struka nalaže da se cijepi i da je cjepivo sigurno tako sam se i ja odlučila da napravim najbolje za sebe', rekla nam je Mia.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj Javno zdravstvo Sve ono što Beroš tvrdi da jest zapravo nije: U Hrvatskoj od teške bolesti svaki dan umre 39 ljudi Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni"

Tri su faze cijepljenja, a između prve i druge doze cjepiva treba proći mjesec dana, dok između prve i posljednje šest mjeseci. Iako se cijepila, osoba ipak može oboljeti, no vjerojatno ne od tog tipa HPV virusa, protiv kojeg je primila cjepivo. 'Osoba može oboljeti i mi stalno govorimo da cijepljenje nije jedina preventivna mjera u sprečavanju karcinoma, tu ostaju i redoviti ginekološki pregledi', objašnjava epidemiologinja Vladimira Lesnikar.

Svjesna koliko je zdravlje bitno 20-godišnja Tamara Adamić redovito obavlja ginekološki pregled, a na Papa testu do sada je bila dva puta. 'Pa prvenstveno vodim brigu o svom zdravlju, a danas sam napravila i papa test za kojeg smatram da je jako bitan zbog proširenosti raka vrata maternice i HPV virusa', priča Tamara. Papa test je najbolji način otkrivanja bolesti i on pokazuje predstadije i sam rak vrata maternice, ali ima i ograničenja.

'Određeni broj Papa testova može biti lažno negativan, stoga je bitno napomenuti pacijenticama da je Papa test nužno provoditi redovito, a u Hrvatskoj ga provodimo jedanput godišnje ukoliko se radi o urednim nalazima', pojasnila je Marija Hršak, ginekologinja. Predstadiji raka vrata maternice najčešće se javljaju kod djevojaka između 25-te i 35-te godine života, a rak vrata maternice u razdoblju između 35 i 55 godina. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice umre do 120 žena. Cijepljenje, papa testovi i edukacija u Zagrebu se ovoga tjedna mogu obaviti posve besplatno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene