Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Registrirana u 61 državi

Stigla prva kontracepcijska tableta koja oslobađa prirodni estradiol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Bayer Schering Pharma predstavila je pilulu Qlairu, prvu kontracepcijsku tabletu koja oslobađa prirodni estradiol, identičan estrogenu, hormonu ženskoga tijela.

Qlaira se na europskom tržištu pojavila prije dvije godine i do sada je registrirana u 61 zemlji svijeta. 'Jedna od osnovnih karakteristika tablete Qlaira jest da ona djeluje u koordinaciji sa ženskim tijelom na način da pruža odgovarajuću razinu hormona ovisno o danu ciklusa. Na taj je način omogućena dobra kontrola ciklusa i pouzdan kontracepcijski učinak', rekao je Velimir Šimunić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode Petrova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontracepcijski atlas Hrvatska u crvenoj zoni, ali i dio Europe: ''Žene nemaju pristup modernoj kontracepciji'' Američki predsjednik Joe Biden Nove podjele u društvu Biden na strani pobornika za pravo na izbor: "Zapamtite moje riječi: Vrhovni sud nakon pobačaja kreće na istospolne brakove"

Naglasio je kako je vrlo važno da se žene prije uzimanja bilo kakve vrste kontracepcije, pa tako i Qlaire, posavjetuju sa svojim ginekologom. Tableta se izdaje na liječnički recept, uz nadoplatu od 122 kune. U Hrvatskoj je na tržištu oko devet kontracepcijskih tableta, dok ih je u svijetu oko 25 vrsta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene