Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stanje u obitelji utječe na vrijeme ulaska u pubertet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojčice koje žive u stabilnim obiteljima obično u pubertet ulaze kasnije nego njihove vršnjakinje koje odrastaju u stresnim okolnostima.

Prateći 180 djevojčica od predškolske dobi do navršene 10. godine istraživači s University of Arizona i njihovi kolege s University of Wisconsin-Madison su utvrdili da ispitanice iz obitelji u kojima nije bilo bračnih sukoba između roditelja najčešće sazrijevaju kasnije od djevojčica odraslih uz manje roditeljske potpore.

Pročitajte i ovo Ubojstvo Kozari putevi bez dugoročnih prognoza Potvrdili iz KB Dubrava: Žena napadnuta sjekirom izvan životne opasnosti, ali liječnici ne mogu ništa prognozirati Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH za Dnevnik Nove TV Čović o stanju u BiH: "Gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike"

Ova je studija posljednja u nizu istraživanja koja se bave sve češćim fenomenom ranog ulaska u pubertet.

Također, utvrđeno je da ulazak u pubertet odgađa i kasniji početak puberteta kod majki, te bolje materijalno stanje obitelji.

Izgledi za rani ulazak u pubertet su bili manji i kod djevojčica koje su u dobi od 8 godina imale normalan indeks tjelesne mase.

Istraživanja sugeriraju kako svaka šesta djevojčica ulazi u pubertet u osmoj godini života, prosječno 18 mjeseci ranije nego ranije generacije.

Rizici koji su povezani s ranijim ulaskom u pubertet uključuju povećane izglede za obolijevanje od nekih oblika raka te češću pojavu poteškoća u ponašanju prouzročenih raskorakom u mentalnom i seksualnom razvoju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene