Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO, ČETVRTAK 22:10

E-cigarete pomažu pri odvikavanju od pušenja, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li riječ o spasonosnom rješenju za pušače ili marketinškom triku? Doznajte u Provjerenom!

E-cigareta je uređaj koji simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, samo jedna od mnogih metoda prestanka pušenja. Ekipa Provjerenog je nakon brojnih molbi gledatelja istražila koliko je ta metoda sigurna?

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih Provjereno: E-cigarete sve češće puše djeca - 8 Provjereno razotkrio prodavače Lako su dostupne djeci, reklamiraju se kao manje štetne, a zbog njih se razvila nova vrsta upale pluća: "Ja sam ostala bez teksta"

Duda varalica za odrasle ljude, kako je nazvala Sanja Popović Grle, voditeljica Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu, napravljena je od tri dijela: baterije slične one u mobitelima, elektroničkog raspršivača pomoću kojeg nastaje para te nikotinskog punjenja različitih jačina.

Mišljenja o tome treba li je koristiti ili ne različita su. Dok jedni smatraju da su elektroničke cigarete poput nikotinskih žvakaćih guma ili flastera, drugi kažu da je preuranjeno za takve tvrdnje, te da sadrže kancerogene kemikalije.

'Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje to kao sredstvo za odvikavanja od pušenja, s obzirom da nije provedeno dovoljno kliničkih ispitivanja i toksikoloških analiza', napominje Verica Kralj, voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a. Ali pušači se na nju ipak odlučuju.

'Trenutačno se osjećam psihofizički 200 posto bolje, nema više neugodnog zadaha, ne smrde mi zavjese, nema smrada pepeljara', rekao je ekipi Provjerenog strastveni pušač Pero Guberac koji je prije godinu i pol dana prešao na E-cigaretu.

Ne propustite Provjereno u četvrtak u 22:10!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene