Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeli Dani šaproga u Istri

Šparoge - čuvari zdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepo vrijeme izmamilo je i berače šparoga diljem Istre. Stručnjaci poručuju da osim što su ukusne, šparoge su i prava nutritivna bomba.

Lijepo vrijeme i prve ovogodišnje šparoge izmamile su u šume prve berače. 'Trud se isplatio. Ja sam nakon sat vremena nabrao za jedan mali ručkić', rekao je Zoran Đorđević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Šparoge je najbolje brati rano ujutro ili predvečer, što prije ih treba konzumirati, a ako želite u ovoj ukusnoj deliciji uživati i zimi, jednostavno ju zamrznete. Osim što je ukusna, šparoga je nutritivno najuravnoteženija vrsta povrća. 'Sadrži dosta vitamina, A, B, C i E, zatim folnu kiselinu, fitonutrijente, vlakna', pojasnila je nutricionistica Alma Letić.

U samo jednom serviranju organizam će tako dobiti gotovo sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. 'Zbog svojih hranjivih sastojaka, a niske kalorične vrijednosti, možemo reći da su čuvari zdravlja', dodala je Letić.

Osim toga izvrstan su diuretik. Ubrzavaju probavu i povoljno djeluju na rad gušterače, jetre i bubrega. Preporučuju se barem jednom tjedno.

'Koristim svaki trenutak za šparoge kad je lijepo vrijeme naravno i to obično traje od ožujka do lipnja', dodao je Đorđević. Najčešće priprema omlet, čuvenu istarsku fritaju. 'Ima puno kombinacija. Odličan je i ovaj osnovni paket, ali zna se tu staviti pršuta, sira', rekao je.

Ali može se i spojiti kao prilog raznim mesnim i ribljim specijalitetima, juhama, pitama ili palačinkama. Takvi specijaliteti mogu se kušati u brojnim konobama i restoranima sjeverozapadne Istre.

>> Šparoge - afrodizjak i idealna proljetna namirnica

Tradicionalni dani šparoga su započeli i trajat će do početka svibnja. Ne stignete li, posjetite barem tržnicu i obogatite svoj jelovnik. Imate vremena, sezona je tek počela.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene