Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova saznanja

Slikom protiv pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slika bolesnika na kutiji cigarete može pomoći pušačima da poslušaju zdravstvena upozorenja o štetnostima pušenja, tvrde američka istraživanja.

Istraživanje koje je uključivalo 200 pušača objavljeno je u časopisu American Journal of Preventive Medicine. Istraživanjem se otkrilo da 83% onih koji su bili u stanju sjetiti se zdravstvenog upozorenja, koristili su cigarete s grafičkom oznakom/slikom. Dok se tek 50% ispitanika moglo sjetiti upozorenja koje su pročitali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti"

Uz pomoć tehnologije, istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji pokušali su otkriti koliko uistinu pušači pridaju pažnje reklamama na kutijama cigareta. Nakon što su pogledali reklame, sudionici su morali napisati sve ono čega su se sjećali. Zaključak istraživanja je bio da ljudi više pozornosti pridaju slici za razliku od teksta.

>> Evo zašto nikada nije kasno prestati pušiti!

Dr. Andrew Strasser, vodeći autor studije i izvanredni profesor na odjelu psihijatrije na Sveučilištu Pennsylvania School of Medicine, navodi da su ovi nalazi vrlo važni.
'Osim što istraživanje dokazuje pravu vrijednost grafičkih naljepnica, ovo istraživanje također daje uvid u to kako oznake upozorenja mogu biti učinkovite i što može poslužiti za stvaranje učinkovitijih upozorenja u budućnosti' , rekao je Dr. Strasser.

Naglasio je da se nada da će grafičke oznake upozorenja pomoći ljudima da postanu bolje informirani o rizicima pušenja i dovesti ih do odluke da prestanu s pušenjem.

Britanska Vlada u travnju je pokrenula raspravu o prodaji duhanskih proizvoda u standardiziranim kutijama. Pri tome bi se pokrenula akcija da se sve cigarete prodaju u kutijama iste boje, bez marke proizvođača, te da se koristi određeni standardizirani font, tekst ili slika na kutijama. Duhanska udruženja slažu se s ovim aktivnostima, iako navode da nema pouzdanih dokaza da bi se na ovaj način smanjila stopa mladih pušača.

>> Zastrašujući podaci: Znate li koliko učenika pije i puši?

Jaine Chisholm Caunt, glavni tajnik TMA, izjavio je: 'Vjerujemo da bi vlada trebala razmisliti o ideji običnog pakiranja, takvo pakiranje služilo bi krivotvorenju cigareta te bi štetilo legitimnim trgovcima.

U SAD-u, zdravstveni dužnosnici naredili su da se grafičke naljepnice upozorenja morao pojaviti na kutijama cigareta od rujna ove godine, duhanske tvrtke pokušavaju osporiti tu odluku na sudu.

Australija je trenutno jedina zemlja koja odobrila obična pakiranja i zabranila markiranje kutija cigareta.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene