Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Sladoled je poput kokaina!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati jedne studije potvrđuju da neki mogu postati 'ovisni' o nezdravoj hrani. Liječnici kažu da žudnja za sladoledom može biti tako jaka da podsjeća na ono što osjećaju ovisnici o kokainu.

Desert nakon ručka ili u pauzi mnogima je dio svakodnevice. No, istraživači su izrazili zabrinutost kada su im rezultati istraživanja pokazali da žudnja mozga, za primjerice sladoledom, može biti tako jaka. Kao kod onih koji redovito koriste kokain. Naime, oni koji često jedu sladoled trebaju ga sve više i više da bi osjetili užitak snažan kao prvog puta, piše u studiji koju prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina

Doktorica Kyle Burger, iz Istraživačkog instituta Oregon, kaže da prevelika konzumacija hrane s visokim udjelom masnoća i šećera s vremenom mijenja način na koji mozak na njih reagira na to, smanjujući razinu užitka. Pa osobe jedu sve više i više nezdrave hrane da bi osjetile užitak.

Istraživanje je obuhvatilo 150 tinejdžera između 14 i 16 godina, a rezultati istraživanja idu u prilog teoriji i prijašnjim istraživanjima da mozak doista može 'postati ovisan' o nezdravoj hrani.

Richard Adamson, savjetnik Američkog udruženja za napitke, odbacuje teorije da slatkiši i gazirana pića uzrokuju ovisnost poput kokaina. 'Nikada nisam vidio nekoga kako pljačka banku kako bi kupio slatkiše ili sladoled', rekao je Adamson za Bloomberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene