Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U razvijenim zemljama deblji su siromašni ljudi

Siromaštvo i dalje znači pothranjenost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći zdravstveni problemi današnjeg svijeta poput pretilosti i srčanih bolesti šire se i u zemljama u razvoju no tamo uglavnom pogađaju bogatije i srednje slojeve dok su siromašni i dalje pothranjeni, pokazalo je američko istraživanje.

Tim stručnjaka pratio je indeks tjelesne mase više od pola milijuna žena iz 37 nerazvijenih zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike te je utvrđena jasna razlika između bogatijih i siromašnijih slojeva društva, prema radu objavljenom u American Journal od Clinical Nutrition.

'Da, prosječno su ljudi u tim zemljama teži. No tko među njima postaje teži? Ogromni dio stanovništva još je uvijek pothranjen', kaže istraživač S.V. Subramanian, profesor javnog zdravstva i zemljopisa sa Harvarda.

Kako bi vidjeli smanjuje li se jaz između bogatijih i debljih s jedne strane te siromašnijih i mršavijih s druge istraživači su proučavali indeks tjelesne mase (BMI) više od 500 tisuća žena kroz desetak godina i utvrdili da je s osobnim bogatstvom rastao i njihov prosječni BMI.

Iako su čak i siromašne žene pokazivale rast BMI ipak su daleko zaostajale za bogatijim sugrađankama.

'Siromašni su ostali mršaviji', kaže Subramanian.

Rezultati istraživanja pokazuju da je obrazac u siromašnim zemljama drugačiji od onog u razvijenim zemljama u kojima su kategorije stanovništva s nižim primanjima deblje. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene