Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sijamske blizanke Anastasia i Tatiana počinju razdvajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trogodišnje sijamske blizanke Anastasia i Tatiana Dogaru koje su rođene spojenih glava, počele su proces razdvajanja. Svjetska karniofacijalna fundacija im je pomogla da stupe u kontakt s liječnicima koji će ih operirati i vrlo su optimistični u ishod operacije.

'Ja bih voljela da su moja djeca razdvojena, da budu dvoje predivne djece koje se mogu gledati licem u lice, da se mogu smijati, trčati poput druge djece, voljela bih da plešu zajedno', kaže njihova majka.

Pročitajte i ovo Operacija kukova - 5 Na sudu već 10 godina Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele" Ilustracija Preminula je Otišla u Tursku na brazilsku operaciju: Obitelj u šoku - "Nemojte to raditi"

Prošle dvije godine, talijanke su bile u Dallasu, kamo ih je devet mjeseci nakon rođenja dovela Svjetska karniofacijalna fundacija.

Vrh Tatianine glave je spojen sa stražnjim dijelom Ananstasijine.

Blizanci rođeni sa spojenim glavama su iznimno rijetki. Rode se 1 na 2.5 milijuna ukupno rođene djece u svijetu.

Blizanke i njihovi roditelji u travnju odlaze u dječju bolnicu Rainbow Babbies u Clevelandu, gdje će djevojčice biti postupno razdvajane.

Njihova majka rekla je da, iako se veseli operaciji, osjeća i zabrinutost zbog nje.

'Stalno se provode neki testovi i stalno se pojavljuju problemi, jedan za drugim, ali uvijek sam spremna, a sada više nego ikada', rekla je.

Blizanke žive u Dallasu sa svojim roditeljima i šestogodišnjom sestrom, dane provode poput svih drugih djevojčica: odjevaju se u princeze, bojaju, crtaju, igraju se i čitaju knjige.

Djevojčice dijele mnogo krvnih žila, ali Anastasija ovisi o svojoj sestri i zbog bubrega. Njen nije u funkciji i morat će na dijalizu kada se razdvoje.

No, čini se da dijele samo maleni dio mozga. Liječnički tim još uvijek istražuje na koji će način razdvojiti krvne žile, a bit će potrebna dva do tri mjeseca da se djevojčice oporave dovoljno da se počne s medicinskom obnovom kože.

Od kad su djevojčice u Dallasu, sve troškove im plaća Svjetska karniofacijalna fundacija.

'Vjerojatnosti u uspjeh operacije su bile vrlo male prije 15 godina. Ali postotak uspjeha je svake godine sve veći zbog boljih tehnika i boljeg poznavanja i razumijevanja ovakvih slučajeva', kaže optimistično Dr. Kenneth Salyer iz Fundacije.

Obitelj Dogaru je zatražila pomoć Fundacije nakon što je čula za uspješno razdvajanje egipatskih blizanaca 2003. godine.

Razdvajanje je vrlo rizično, uključuje mogućnost oštećenja mozga, moždani udar ili smrtonosan gubitak krvi, ali liječnici tvrde da djevojčice ne mogu nastaviti živjeti ovako.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene