Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Siguran seks izbjegava 25 posto osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od četvrtine britanskih djevojaka i mladića pri prvom stupanju u intimne odnose ne koriste nikakvu kontracepciju, a najmanje kondome, pokazala su nedavno obavljena istraživanja proizvođača kondoma Durex.

Istraživanje što su ga proveli u tvrtki Durex na više od 26.000 osoba u 26 zemalja diljem svijeta Britaniju je svrstalo u donju polovicu ljestvice kada je riječ o prakticiranju sigurnog seksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bizarna kampanja protiv AIDS-a VIDEO: Hitler i Staljin reklamiraju siguran seks Slika nije dostupna Nakon navodnog pokušaja atentata Pahor: Siguran sam, to je izoliran slučaj

Studija je također pokazala da je 14 posto Britanaca tijekom stupanja u prvi spolni odnos pod utjecajem lijekova, droge ili alkohola.

Utvrđeno je i to da tinejdžeri češće koriste kontracepciju od mladih u dvadesetim godinama, što pokazuje djelotvornost 'bombardiranja' tinejdžera raznim reklamama odgovarajućeg sadržaja.

Oko 80 posto tinejdžera u dobi od 16-19 godina koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo je kako pri prvom seksualnom odnosu koristi kondome, za razliku od 60 posto mladih ljudi u dobi od 20 do 24 godine koji ih koriste, što je za 20 posto manje, a osobe u dobi od 25 do 34 godine koristile su kondome u manje od 50 posto slučajeva. 

Podaci pokazuju da kad je riječ o porukama i savjetima o upražnjavanju sigurnog seksa nikako ne bi trebalo izostavljati i starije dobne skupine.

Na prvome mjestu, kad je riječ o uporabi kondoma tijekom prvog spolnog odnosa su Grci, njih čak 88 posto, zatim Poljaci 86 posto, Tajlanđani 84 posto, a Britanci su u donjem dijelu ljestvice sa 74 posto. 

Lošiji od njih na popisu su Amerikanci, Australci i Francuzi s rezultatom manjim od 60 posto.

"Smatramo da bi mladi trebali imati našu veću potporu te da bismo im trebali pružiti bolji i sveobuhvatniji program spolnog odgoja u školama, preko zdravstvenih službi te općenito kroz razne društvene edukativne udruge", izjavio je direktor marketinga Durex Networka Peter Roach.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene