Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Hladnoća 'ubila' viruse

Sezona gripe na vrhuncu: Samo 7.000 oboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srećom, ove godine epidemija je mnogo blažih razmjera, a među 7 tisuća oboljelih gotovo i nisu zabilježene komplikacije.

Ovogodišnja sezona gripe doseže svoj vrhunac jer je posljednja dva tjedna registrirano 5.800 oboljelih, iako je gripa stigla u Hrvatsku prije mjesec i pol dana, doznaje se u Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Gripa/Ilustracija Jedna osoba preminula Broj oboljelih od gripe raste: Liječnici otkrivaju je li kasno za cjepivo

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj kaže kako se posljednjih dana liječnicima dnevno javlja oko tisuću oboljelih, među kojima je dosta školske djece. Dr. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' kaže kako već dva tjedna vlada veliki pritisak na hitne ambulante u toj bolnici, kroz koje dnevno prođe 200-tinjak pacijenata.

>> Lijepo vrijeme napunilo terase, ali i - ambulante!

Među oboljelima od gripe dosta je onih s upalom pluća, posebice među starijim osobama, ali zasad nema teško oboljelih mlađih osoba, kao što je to bilo ranijih godina, rekla je dr. Vince. Ističe kako dominira prava klasična grupa te svi oni koji imaju uobičajene simptome poput glavobolje, visoke temperature, ne trebaju odlaziti liječniku već se trebaju liječiti kod kuće.

To možemo zahvaliti prije svega činjenici da se već treću godinu zaredom ponavlja isti soj, pa mnogi na njega imaju imunitet, ali i iznimno hladnoj i vjetrovitoj velječi. Takve vremenske prilike ne pogoduju širenju virusa pa je i broj oboljelih gotovo 10 puta manji nego lani. Predviđa se da će epidemije završiti do kraja ožujka.

'Ako visoka temperatura traje više od 5 dana onda svakako se treba liječniku, ali ne odmah', rekao je dr. Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene