Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove spoznaje

Sedam šalica ovoga povećava rizik za dobivanja raka prostate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci koji piju mnogo čaja imaju veći rizik od dobivanja raka prostate, upozoravaju istraživači. U svom istraživanju otkrili su da 50% muškaraca koji su dnevno pili sedam ili više šalica imali su veći rizik za dobivanje raka za razliku od muškaraca koji su pili tri šalice ili manje.

Upozorenje se pojavilo nakon što su istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu pratili zdravlje više od 6000 muškaraca više od četiri desetljeća. Njihovi rezultati u suprotnosti su s prethodnim istraživanjima, koja su sugerirala da ispijanje čaja smanjuje rizik od raka, bolesti srca, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Istraživanja, pod vodstvom dr. Kashif Shafique, započela su 1970. Ispitanici u dobi između 21 i 75 godina zamoljeni su da ispune upitnik o svojim uobičajenim navikama ispijanja čaja, kave i alkohola, kao i njihove navike pušenja i općeg zdravlja, te su morali ići i na preglede kod liječnika.

>> Ovako su hrvatski blogeri zadivili britanskog proizvođača čaja!

Četvrtina ispitanika bila su kronični ovisnici čaju, konzumirali su sedam ili više šalica dnevno. U proteklih 37 godina, njih 6.4 posto dobilo je rak prostate. Istraživači su otkrili da ispitanici koji su pili čaj često su bili antialkoholičari te su se pridržavali zdravih navika života. Kao rezultat toga, imali su manji rizik od iznenadne smrti, ali i više vremena za razvoj raka prostate.

'Većina prethodnih istraživanja pokazala su da ne postoji veza između crnog čaja i raka prostate ili da postoji neki preventivni učinak zelenog čaja.', izjavio je Dr Shafique, 'Ne znamo da li je čaj sam po sebi faktor rizika ili da osobe koje piju čaj su općenito zdravije i da dožive duboku starost, kada je rak prostate znatno češći.'

Prethodna su istraživanja pokazala zdravstvene koristi od flavonoida - antioksidativnih spojeva u čaju, za koje se smatra da kontroliraju upale, smanjuju zgrušavanje krvi i ograničavaju suženje arterija.

>> Mladić u Srbiji umro nakon trovanja čajem od maka

Od sedam prethodnih istraživanja, o odnosu crnog čaju i raka prostate, rezultati četiri istraživanja potvrdila su potencijalno zaštitni učinak čaja, dok u ostalim istraživanjima nije pronađen nikakav učinak u oba smjera.

Dr. Kate Holmes, voditeljica dobrotvornog istraživanja raka prostate, izjavila je: 'Iako rezultati govore da oni koji su pili sedam ili više šalica čaja dnevno, imaju povećani rizik od razvoja raka prostate, u obzir nije uzeta i obiteljska povijest ili bilo koji drugi prehrambeni elementi. Stoga je nejasno da li su u igri još neki drugi faktori koji imaju veći utjecaj na rizik dobivanja raka.'

Gotovo 80 posto Britanaca pije čaj, procjenjuje se da se dnevno konzumira oko 165million šalica čaja.

>> Iz prodaje povučen otrovni čaj od čička

Dr. Carrie Ruxton iz Savjetodavnog Vijeća za čaj, to je obrazovno tijelo financirano od strane čajne industrije, izjavila je da 92 muškarca iz Glasgow istraživanja koji su pili više od sedam šalica dnevno dobila su rak prostate. Dodala je: 'Mi nemamo cjelovitu sliku, jer ne znamo koji su drugi dijetetski čimbenici bili uključeni.'

Ostala istraživanja sugeriraju da čaj ima zaštitni ili neutralan učinak na razvoj raka prostate, a autori priznaju da im nije poznat sastojak u čaju koji izaziva rak.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene