Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti liječnika

Naučite kako prepoznati opasne madeže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S toplijim danima povećava se rizik izlaganja kože suncu. Veliku opasnost nose promjene na madežima koje mogu dovesti do melanoma - zloćudnog tumora kože koji često ima koban ishod. O tome kako kontrolirati madeže i prepoznati potencijalno opasne promjene objasnila nam je dr. Ivana Nola iz Poliklinike Nola.

Za lakše prepoznavanje promjena u madežu, mora se poznavati ABCDE pravila koja predstavljaju akronime engleskih riječi od koji svaka označava promjenu na koži na koju treba obratiti posebnu pažnju.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

A - asimetrija

B - 'border', odnosno rubovi pigmentirane promjene prema okolnoj koži

C - 'color ili boja,

D - dijametar 

E - elevacija odnosno uzdignuće unutar pigmentirane promjene.

Obično, sve promjene za koje se sumnja na melanom su asimetrične i nepravilnih rubova. Što se boje tiče, takve promjene su ili jako crne ili crno-smeđe nejednolikog intenziteta, ponekad čak i sivkaste boje. Melanomi obično nastaju u promjenama većim od 5 mm, a znak za alarm predstavlja i pojava uzdignuća unutar madeža.

>> OPREZ: 'Kvarcanje' povećava rizike i za druge vrste raka kože

No, nije sve tako jednostavno. Osim što možemo uočiti nepravilne rubove i promjenu boje na madežima, stručnjaci preporučuju obavezno se javiti dermatologu koji će pregledati sve pigmentirane promjene.

Melanom u ranoj fazi može se prepoznati na redovitim pregledima madeža kod dermatologa, a pregledi se danas vrše digitalnim dermatoskopom, koji pruža uvid u strukturu madeža, distribuciju i izgled pigmenta, vaskularizaciju, tj. uvid u sve strukture koje ne možemo vidjeti golim okom.

Ukoliko se prepozna na vrijeme, u najranijoj fazi, melanom je izlječiv. Operativni zahvat provodi se pod lokalnom anestezijom. Šavovi koji zatvaraju ranu moraju stajati 8-14 dana nakon operacije, ovisno o dijelu tijela na koje se nalaze. Operaciji slijedi reoperacija ožiljka koja se provodi nakon primitka patohistoloških pretraga. Daljnje pretrage ovise o debljini melanoma.

Pokaže li se da melanom ne spada u 'tanke', izlječive melanome, tada liječenje ovisi o stupnju zahvaćenosti limfnih puteva, odnosno o metastazama u druge organe. Stoga je najbitnije je melanom prepoznati na vrijeme jer upravo o tome ovisi izlječenje bolesnika.

Sve osobe koje su operirale melanom, moraju biti pod stalnim dermatološkim kontrolama jer imaju veći rizik od razvoja melanoma u drugim madežima. Osim toga, melanom se ne razvija samo iz postojećih madeža, već se može razviti od samog početka kao mala, tamno pigmentirana promjena koja se postepeno povećava.

Članovi obitelji osobe koja je operirala melanom, također imaju veći rizik od pojave istog, stoga svi koji su u bližem krvnom srodstvu moraju se podvrgnuti pregledu madeža.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Savjete za kontroliranje promjena na koži i eventualnog razvoja melanoma donosi dr. Ivana Nola iz Poliklinike Nola.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene