Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Samci podložniji srčanim oboljenjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje žive same, dvostruko su podložnije obolijevanju od ozbiljnijih srčanih bolesti od onih koje žive s partnerom ili u obitelji. Tako su barem izvijestili danski znanstvenici, prenosi BBC.

Kod žena koje imaju više od 60 godina i muškaraca koji su navršili 50, a žive sami u domaćinstvu veći su izgledi za razvoj srčanih oboljenja poput angine pectoris ili srčanih udara. 

Pročitajte i ovo Kardiovaskularne bolesti - 4 NEMOJTE IH IGNORIRATI One su ubojica broj jedan u Hrvatskoj: U godinu dana usmrtile su gotovo 23.000 ljudi. Stručnjak upozorava na simptome Ivan Šušnjara Prvi u svijetu Zakrpa na srcu: Dosad nezabilježenim zahvatom splitski liječnik spasio Ivana od sigurne smrti

Barem je tako pokazalo istraživanje koje su proveli znanstvenici s danskog Sveučilišta Aarhus Sygeus. Rezultate su objavili u stručnom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Između ostalog objasnili su kako su navike poput pušenja i loše prehrane, zbog koje je u krvi razina kolesterola povišena, te visok tlak i višak kilograma, raširenije među samcima, posebno ako su stariji.

U istraživanju je sudjelovalo više od 138.000 odraslih samaca koji žive u području Aarhus, prenosi Reuters. Danski znanstvenici predvođeni dr. Kirsten Nielsen ustanovili su da da je spomenuta skupina rijeđe posjećivala liječnika i manje brinula o vlastitu zdravlju.

"Naša istraživanja na izoliranim laboratorijskim majmunima
također su pokazala veću opasnost od razvoj ateroskleroze", rekla je Nielsen.

U razdoblju između 2000. i 2002. kod 646 osobe dijagnosticirana je teška angina pectoris ili srčani napad, a neki su podlegli teškim srčanim problemima, poznatijim kao akutni koronarni sindrom.

Godine starosti i činjenica da osoba živi kao samac najjači su faktori koji su utjecali na potencijalni razvoj spomenutog sindroma.

Suprotno njima, prema mišljenju danskih stručnjaka, neki od faktora koji utječu na dulji i kvalitetniji život su - život s partnerom, visoko obrazovanje i zaposlenost. Ustvrdili su da su žene koje su se rastale također bile podložnije riziku od razvoja neke srčane bolesti, ali u nešto manjoj mjeri.

"Ne mislim da možete prisiliti osobu koja živi sama da započne život s partnerom, no vjerujem da bi visoke državne zdravstvene institucije o ovoj grupi ljudi trebale povesti više računa, primjerice starije samce redovito podsjećati da kontroliraju kolesterol u krvi i mjere krvni pritisak", smatra dr. Nielsen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene