Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće pred sud

SAD: Odobreno korištenje marihuane u medicinske svrhe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eric Holder, glavni državni tužitelj SAD-a, oduševio je mnoge Amerikance kada je izvijestio da Obamina administracija odobrava korištenje marihuane u medicinske svrhe te da poduzeća koje je prodaju u tom okviru, neće biti procesuirane.

Zagovaratelji marihuane u medicinske svrhe u Kaliforniji pozdravili su promjenu u federalnoj politici koja će kazniti distributere marihuane samo kada krše i federalne i savezne zakone. U srijedu je glavni državni odvjetnik Eric Holder rekao kako će federalni agenti 'uhititi one koji krše oba zakona vezana za marihuanu', prenio je AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

To je odmak od politike Busheve administracije, koja je marihuanu za medicinske svrhe tretirala kao kršenje federalnog zakona iako je korištenje marihuane u Kaliforniji bilo dozvoljeno zakonom te savezne države. Odvjetnici i službenici vlade čekali su od Obamine inauguracije da pruži jasan znak o tome što će biti politika novog predsjednika vezana za marihuanu u okviru medicinskih korištenja. Tijekom predizborne kampanje Obama je obećao da će promijeniti politiku u situacijama kada savezni zakoni dopuštaju korištenje marihuane, a to je sada i učinio.

Trinaest američkih saveznih država dozvoljava korištenje marihuane u medicinske svrhe. Kalifornija je jedinstvena među njima zbog postojanja specijaliziranih trgovina u kojima se ona prodaje, a čak i oglašavaju svoje usluge. Legalne prema kalifornijskim zakonima, takve apoteke su još uvijek ilegalne prema federalnim zakonima.

'To daje signal o novom smjeru i odgovornijem ponašanju politike vezane za korištenje marihuane u medicinske svrhe', rekao je Kris Hermes, glasnogovornik grupe koja zastupa korištenje marihuane u medicinske svrhe na nacionalnoj razini 'Americans for Safe Access'. No bez obzira na Holderovu najavu, na sudu se procesuira dvadesetak slučajeva koji su ondje završili zbog zabrana Busheve administarcije, a upravo to zabrinjava Hermesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene