Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rockeri žive kraće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rock zvijezde imaju više od 2,5 puta veću šansu da umru u prvih 5 godina slave od prosječnog Amerikanca ili Europljanina, doznaje se iz istraživanja John Moores University iz Liverpoola čiji su rezultati objavljeni u britanskom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Tim istraživača je izabrao 1064 glazbenika prema kriteriju 1000 najboljih albuma, a uključeni su bili razni žanrovi glazbe: rock, pop, new age, punk, rap, R&B i elektronska glazba.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Sveukupno, 100 zvijezda, među kojima su slavni Jimi Hendrix, Jim Morrison, Keith Moon, Brian Jones, Janis Joplin i Kurt Cobain, umrlo je između 1956. i 2005., što predstavlja stopu smrtnosti od 7,3% za žene i 9,6% za muškarce.

U 25 godina od stjecanja slave, rizik od prijevremene smrti skače na 70% za rock zvijezde u odnosu na ostalu populaciju, no prvih 5 godina je najubojitije jer rizik od prerane smrti doseže 240%.

Za one koji su slavu stekli između 1960. i 1970. rizik od smrtnosti je u prvih 5 godina bio 3,5 puta veći u odnosu na druge ljude, tj. 350%.

Za više od četvrtinu smrti odgovorni su droga i alkohol, utvrdilo se istraživanjem.

Također se došlo do zaključka da su američki glazbenici ugroženiji od europskih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene