Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevarite svoj želudac

Rješenje za pretilost: Želučani pacemaker

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska regulatorska tijela odobrila su korištenje novog medicinskog pomagala koje preko električnih impulsa stvara osjećaj sitosti.

Želučani pacemaker, nazvan Abiliti, pomoću električnih impulsa 'vara' korisnika te stvara osjećaj sitosti. Kada korisnik jede, senzor ugrađen u abdomen šalje signal želučanim živcima signal da se želudac širi i stoga korisnik to registrira kao sitost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posebna pacijentica i izvanredni liječnici Majka hrabrost: Nevjerojatna priča s čak dva sretna (i prekrasna) završetka Slika nije dostupna Rijedak poremećaj Jela vlastitu kosu: Iz želuca joj izvadili klupko veličine dinje, zaštopalo joj i crijeva

U istraživanju koje je provedeno prije uvođenja uređaja na tržište dobiveni su zanimljivi rezultati. Pacijenti su gubili prosječno 22 posto tjelesne težine u toku jedne godine.

Abiliti se u pacijente ugrađuje laparoskopski u trbušnu šupljinu. Tada se dva senzora spajaju na želudac. Prvi senzor se stavlja unutar želuca i on detektira kada osoba počinje jesti. Taj senzor šalje signal drugom senzoru koji zatim podražuje živce na površini želuca koji su zaduženi za percepciju širenja želuca. Drugim riječima sustav 'vara' živčani sustav da je želudac pun i proširen.

Stručnjaci napominju kako postoji mogućnost da se nakon dugotrajnog korištenja živčani sustav navikne na podražaje uređaja ali opsežna testiranja su pokazala da unutar prve godine sustav sigurno  djeluje u reduciranju apetita i u pomoći ljudima koji imaju problema kilogramima. Sustav koji je naizgled savršen ipak ima jednu spornu točku - cijenu. Naime, uređaj košta otprilike 110 000 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene