Rezultati nove studije sugeriraju da je čovjek percepciju gorkog okusa razvio tijekom evolucije; gorki okus je odbojan, a toksini su često gorki, pa je tako stvorena zaštita od biljaka s potencijalno opasnim tvarima.
Otkriveno je da su za osjet gorkog okusa povrća odgovorni neki geni te prirodno prisutni toksini u hrani tj. otkriveno je da receptor za gorko TAS2R38 omogućuje detekciju potencijalno štetnih glukozinolata.
Pritom su individualne razlike vrlo velike i ovise o genetskom nasljeđu, pa je nekim ispitanicima povrće s glukozinolatima bilo 60 % gorče nego onima s nedovoljno TAS2R38 receptora.
Najčitanije
-
Užasni prizori
FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu
-
Iz minute u minutu
Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, DP želi četiri ministarstva? Oglasio se HDZ. Bivši SDP-ovac: "Milanović je planirao srušiti Možemo"
-
Suzana, ne ide to tako
Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica