Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrokuje i teška oboljenja

Tihi ubojica bez mirisa, boje i okusa, koji vreba iz dubine Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drago Plečko jedan je od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji naš stručnjak za rubna područja znanosti - ayurvedu i mjerenje radioaktivnih i kozmičkih zračenja u Hrvatskoj. Taj magistar kemije i osobni prijatelj Dalaj Lame bio je gost redakcije Dnevnik.hr, te nam otkrio sve o tihom ubojici iz utrobe Zemlje, koji uzrokuje razna, pa i najteža oboljenja, kao i o ayurvedskom pristupu liječenja alergija

Otkad je Američka agencija za zaštitu okoliša -EPA pokrenula akciju osvještavanja o negativnim posljedicama radona, tom je visokootrovnom plinu ponovno posvećena veća pozornost. Još donedavno rijetko spominjani radon, radioaktivni produkt razgradnje elementa radija, danas se naziva tihim ubojica bez mirisa, boje i okusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

'Već i blago povišenje radona u podrumima stanova i kuća može dovesti nakon višegodišnje izloženosti do pojave raka pluća, pada imuniteta, alergija i niza drugih patoloških promjena, poput nesanice, strahova, noćnih mora i drugih  psihičkih tegoba', otkrio je Drago Plečko. Nije nam baš bilo svejedno kad je postavio, kako nam je pojasnio, 'dansku verziju modificiranog Geiger-Mullerovog brojača', na pod uz jedan zid naše redakcije, te uključio mjerenje razine radioaktivnih i kozmičkih zračenja.  

'Uređaj može u relativno kratkom periodu izmjeriti ukupan broj impulsa koji u njega ulaze, a izražava ih u preračunatim jedinicama, prema kojima je zračenje u području od 40-60 impulsa normalno. To je prilagođeni Geiger-Mullerov brojač i sad mjeri ukupnu radijaciju u prostoru. Tražimo plin radon, granica je 60, pa prelazi u crveno područje što znači da bilježi izvor radijacije, koji može biti biološki opasan. Ne hvata samo radon, nego i polonij ili zračenje drugih radioaktivnih elemenata i kozmičko zračenje, danju imamo veće vrijednosti zbog toga. Aparat skuplja to zračenje, na spoju zida i poda prodiru ti plinovi, treba 20-ak minuta da izmjeri razinu zračenja. Ako ste ispod 60, onda niste u kritičnom području, ako ste iznad trebalo bi razmisliti o preventivnim mjerama', mirnim nam je glasom pričao Plečko, dok se nama svaka minuta činila nešto dužom od 60 sekundi.

Prevencija od 'smrti iz podruma' svake dvije godine

I dok je čitava redakcija za vrijeme snimanja razgovora s Plečkom napeto prisluškivala o toj 'tihoj bezmirisnoj opasnosti iz utrobe Zemlje', meni je pogled bježao na lagani skok na 'desetku' na mjeraču.

'Aparat kad dođe do vrijednosti od 200 počinje vrištati, javlja se jaki signal, koji znači  - napustite to područje, znak nuklearne opasnosti i katastrofe, recimo to je jedan Černobil, ali jasno neće se to sad tu vidjeti. Međutim ta suptilna povećanja radona, mala koja ne možete registrirati, jer je plin bez okusa i mirisa, vode ka teškim oboljenjima, a da toga nismo ni svjesni', ispričao je naš najpoznatiji alternativac.

'U svakom stanu, svakoj kući trebalo bi se jednom u dvije godine obaviti takvo mjerenje, da se vidi je li teren na kojem je građevina porozan i propušta li plinove i potencijalno opasna zračenja', preporučio je Plečko. Naime, kada ne pronalaze prolaz u naš svijet izravno, plinovi poput radona će naći svoj put kroz vodovodne cijevi ili će se skupljati u podrumima kuća, koje su izgrađene na terenima koji počivaju na potencijalnim izvorima ove 'smrti iz podruma', kako ju je nazvao jedan ekolog iz SAD-a.

Svijest o ovoj opasnosti u Europi je najrazvijenija u skandinavskim zemljama. Tamo se već dulje vrijeme obavljaju sustavna mjerenja, koja trebaju u konačnici dati mapu nalik onoj američkoj, korisnoj za obične građane, koji mogu vidjeti u kojim zonama uopće postoji opasnost od radona.

'Čitava je Zemlja danas veliko gradilište i to povećava opasnost od utjecaja radona na ljudski organizam'

Najveća je opasnost od utjecaja radona na mjestima gdje su konstantno manji potresi, pa pucaju stijene ispod zemlje na određenim dubinama i kroz njih prolazi plin radon i ulazi u stanove i kuće.

'Drugo su ljudske vibracije, recimo teška građevinska mehanizacija, veliki broj vozila na sve više autocesta,dolazi do vibracija, koje na većim dubinama stvaraju pukotine i plin prodire. Kako je cijela Zemlja danas ogromno građevinsko područje ta je opasnost veća iz dana u dan', otkriva Plečko. A u tom je trenutku danski mjerač završio s poslom u našoj redakciji...

'Dnevnik.hr je što se zračenja tiče - potpuno siguran', a što ćemo s ostatkom Lijepe naše?

'Da, evo očitanje je 46, a 60 je normalno, sve iznad 60 je znak za uzbunu. Ovo je izrazito povoljna atmosfera, tu nema nikakvih viškova radioaktivnih zračenja, dakle vi nemate taj problem. Možemo reći Dnevnik.hr je što se zračenja tiče potpuno siguran', sa smješkom na licu, koji smo zasigurno izmamili našim naćuljenim ušesima i 'mrtvom tišinom' u trenutku objave rezultata, razveselio nas je naš gost. A što ćemo s ostatkom Lijepe naše?

Amerikanci imaju mapiranu kartu opasnosti od radona, koji je 6. na listi uzročnika tumora u ljudi 

Amerikanci su već napravili čitavu kartu na kojoj se vidi u kojim saveznim državama prijeti povećana opasnost od pojave radona u nastambama, kada ulogu često ne igra živite li u prizemlju ili nekom od viših katova. Štoviše, 10-godišnja studija izloženosti radonu provedena u Worcesteru pokazala je da je rizik dobivanja raka pluća u područjima s niskom koncentracijom radona čak za 60 posto manja.

Statistike čak pokazuju da je radon izravno odgovoran za 21.000 smrti u SAD-u godišnje i smatra se šestim na listi uzročnika pojave raka u ljudi! Prema nekim neslužbenim informacijama nedavno je i u Hrvatskoj pokrenuto istraživanje visine zračenja radona, pa možda i mi uskoro dobijemo mapu 'radoniziranih' područja.

Plečko je, inače, završio studij kemije na zagrebačkom PMF-u, gdje je i magistrirao iz područja organske kemije - kemije prirodnih spojeva. Od mladosti ga interesiraju rubna područja znanosti,a o brojnim putovanjima i istraživanjima iz čitave Hrvatske i 40-tak zemalja na četiri kontinenta, svjedoči niz dokumentaraca. Medijski je poznat, a autor je i prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Osobno poznaje gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u zadnjih 35 godina i autor je brojnih knjiga. Sudjeluje u nizu istraživanja vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu.Drago Plečko trenutno vodi Nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene