Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Psorijaza povećava rizik od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrasle osobe oboljele od psorijaze, pogotovo mlađi pacijenti s jakim simptomima bolesti, suočavaju se s povišenim rizikom od infarkta, pokazala su posljednja istraživanja.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji došli su do zaključka da osobe u 30-im godinama, koje pate od jakih simptoma psorijaze, imaju čak tri puta veći rizik da dožive srčani udar, nego osobe iste dobi koje ne boluju od psorijaze.
 
Znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok srčanih problema kod tih pacijenata isti onaj koji uzrokuje i psorijazu, a to je imunološki poremećaj.
 
Ovi rezultati još su jedan dokaz u prilog tezi da su kronična upalna oboljenja nekim mehanizmom izravno povezana sa srčanim oboljenjima.
 
Psorijaza je bolest koja se javlja kada kožne stanice prebrzo bujaju kako bi zamijenile mrtve stanice pa se javlja višak kože na jednom mjestu, gdje se potom stvara upala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez neuroloških posljedica VIDEO: Preživio 96 minuta bez otkucaja srca Slika nije dostupna Deset puta više srčanih zimi Vruća kupka je zimi opasna po srce

Prvi simptomi bolesti su crvenkaste kraste koje se ljušte. Izazivaju u najmanju ruku neugodan osjećaj, a može se javiti i bol.

Znanstvenici su već prije sumnjali u povezanost sličnih bolesti sa srčanim oboljenjima.

No, posljednje istraživanje, provedeno na uzorku od 700 tisuća pacijenata, najjači je do sada dokaz za tu tezu.

Također se čini da rizik od srčanog udara opada s godinama. Osobe u 60-im godinama starosti imaju 36 posto veće šanse od infarkta, što je manje nego kod mlađih osoba sa psorijazom.
 
- Psorijaza je kronična upalna bolest. Već prije smo utvrdili povezanost povećanog rizika od srčanog udara i drugih kroničnih upalnih bolesti, poput reumatskog artritisa, kaže Jeremy Pearson, jedan od članova istraživačkog tima.
 
- Ovo istraživanje ne povezuje samo psorijazu i srčana oboljenje, već ukazuje na povezanost svih kroničnih upalnih oboljenja s bolestima srca, doje Pearson.

Autori studije stoga preporučuju oboljelima od psorijaze da pažljivo prate stanje svog srca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene