Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi put izvedena transplantacija obje ruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvoj transplantacije obje ruke odjednom, radnik koji je stradao u nesreći dobio je udove tinejdžera. 54-godišnjak je sam predložio liječniku složeni zahvat.

Operaciju je izveo tim od 30 ljudi, a predvodili su ih plastični kirurg Edgar Biemer i njegov kolega Christof Hoehnke u klinici u Munchenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetni udovi Pogledajte kako ovaj majmun hvata predmete umjetnom rukom Slika nije dostupna Nakon pet godina VIDEO: S transplantiranom rukom stranca napokon može zagrliti kćer

Pacijent, koji je izgubio ruke prije šest godina, nakon operacije se dobro oporavlja. Očekuje se kako će u bolnici ostati još pet tjedana na intenzivnoj njezi.

Liječnici upozoravaju kako je prerano da bi se moglo reći je li transplantacija uspjela.

'U ovom je slučaju velika mogućnost odbacivanja novog dijela tijela jer se radi o udovima. Koža je najveća imunološka zaštita za tijelo koje je, ukoliko je ne poznaje, instiktivno odbacuje. Sada su razvijeni lijekovi kako bi se zaustavila ova reakcija, a pacijent će ih uzimati cijeli život', kaže dr. Edgar Biemer.

Dodaje kako je teško predvidjeti i kakav će psihološki učinak na ovom muškarcu ostaviti spoznaja da sada ima ruke muškarca čak 35 godina mlađeg od njega. Donoru je bilo svega 19 godina i stradao je u prometnoj nesreći.

'Morat ćemo mu reći da štedi nove ruke i podiže manji teret. Zbog toga što je dobio mlađe ruke možda će osjećati kao da se pomladio', rekao je jedan psihoterapeut iz klinike u kojoj se pacijent oporavlja.

U maratonskoj operaciji osoblje je bilo podijeljeno u pet timova. Dva su tima odvojila jednu ruku od donora, dok su druga dva pripremala pacijenta za operaciju. Peti je tim iz donora izvadio vene, koje su također morale biti transplantirane, kako bi se osigurao bolji protok krvi.

Zatim su kirurzi spojili kosti donorovog gornjeg dijela ruke, s pacijentovim ramenom te nakon toga arterije i vene.

Iako su živci također uspješno transplantirani, novi tek moraju izrasti. Moglo bi proći i do dvije godine prije nego što pacijent počne išta osjećati u vršcima prstiju.

Prva transplantacija uda, izvedena je u Lyonu, u Francuskoj, 1998. godine, a njome je pacijent dobio novu ruku, koju je izgubio 16 godina prije toga u nesreći s pilom.

Iako je operacija uspješno izvedena, pacijent se nikad nije mentalno povezao s tom rukom, pa mu je na njegov vlastiti zahtjev, ona uklonjena 2001. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene