Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujutro, popodne ili navečer?

Pronašli gen koji otkriva kada ćemo umrijeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomak u liječenju pacijenata koji su pretrpjeli srčani ili moždani udar napravili su američki znanstvenici otkrivši gen koji otkriva koje nam je doba dana najkritičnije.

Otkriven je gen koji na naš unutarnji sat djeluje tako jako da može predvidjeti u koje ćemo doba dana umrijeti. Ovo bi otkriće moglo biti od velike važnosti za liječenje osoba koje su pretrpjele moždani ili srčani udar jer bi se zahvaljujući njemu moglo odrediti optimalno vrijeme za uzimanje lijekova kod takvih pacijenata kako bi oni bili što efektivniji, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom

Američki tim znanstvenika na ovo je otkriće slučajno nabasao tijekom istraživanja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Promatrali su 1.200 zdravih 65-godišnjaka i proučavali njihove navike vezane uz spavanje - koliko dugo spavaju, kada se bude...

>> Senzacionalno: Gen koji nas štiti od raka zaslužan i za - trajnu vitkost!

Tako su kraj gena koji su nazvali 'Period 1' pronašli vezanu jednu jedinu molekulu čija je dušična baza ili adenin (A) ili guanin (G). Budući da imamo dva para po kromosoma, znanstvenici su sve ljude svrstali u tri tipa AA, AG i GG.

Osobe AA genotipa budile su se sat vremena ranije od osoba GG genotipa dok su se osobe AG genotipa budile točno između prva dva tipa. Studija je također pokazala da osobe AA i AG genotipa u prosjeku umiru nešto prije 11:00 sati, a osobe GG genotipa nešto prije 18:00 sati.

Istraživanje je provodio tim s odjela za neurologiju s Beth Israel Deaconess Medical Center iz Massachusettsa pod vodstvom profesora Andrewa Lima, a studija je objavljena u časopisu Annals of Neurology.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene