Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proizvođač: Cjepivo Gardasil od HPV-a štiti i žene iznad 26. godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepivo Gardasil, za koje je već prije dokazano da od raka grlića maternice štiti djevojčice i žene u dobi od 9 do 26 godina, pruža zaštitu i ženama do 45. godine, tvrdi proizvođač cjepiva Merck.

U istraživanju u koje je uključeno 3800 žena u dobi od 24 do 45 godina cjepivo je spriječilo 91 posto teških infekcija, manjih cervikalnih anomalija te genitalnih bradavica koje uzrokuju četiri soja spolno prenosivoga humanog papiloma virusa (HPV).

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

"Ovo je prva studija provedena u toj dobnoj skupini", rekao je dr. Eliav Barr, voditelj Merckova odjela za razvoj cjepiva. "Cjepivo je vrlo djelotvorno, kao što smo i očekivali."

Studiju, koja je predstavljena na 24. međunarodnoj konferenciji o papilomavirusu u Pekingu, provela je i financirala tvrtka Merck.

Cjepivo Gardasil štiti od HPV-a tipa 16 i 18 za koje se zna da
uzrokuju oko 70 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a štiti i od HPV-a 6 i 11 koji uzrokuju genitalne bradavice.

Zasad je Gardasilom dopušteno cijepiti djevojčice i žene od 9 do 26 godina, a Merck pokušava proširiti primjenu i na starije žene.

Gardasil je, pokazala je studija, spriječio 83 posto zaraze,
cervikalnih anomalija i vanjskih prekanceroznih lezija uzrokovanih HPV-om 16 i 18, a za 94 posto je smanjio abnormalan papa-test koji uzrokuju ta dva tipa HPV-a i spriječilo 100 posto tih problema koje uzrokuju tipovi 6 i 11.

Žene su promatrane više od dvije godine nakon cijepljenja, a Merck ih namjerava pratiti ukupno četiri godine.

Na temelju ovog istraživanja Merck namjerava od američke Uprave za hranu i lijekove zatražiti dozvolu za cijepljenje žena do 45. godine.

GlaxoSmithKline je u međuvremenu objavio da je novo istraživanje pokazalo kako njihovo cjepivo Cervarix uspješno dovodi antitijela za HPV u grlić maternice dvije godine nakon cijepljenja.

Tino Schwarz sa Sveučilišta u Wuerzburgu rekao je kako njihova studija pokazuje da je Cervarix najdjelotvorniji tamo gdje je najpotrebnije. 

Cervarix je odobren u Europi i Australiji, ali mu američka Uprava za drogu i lijekove još nije dala zeleno svjetlo.

Rak grlića maternice drugi je najčešći tip tumora u žena i vodeći uzročnik smrti od raka u nekim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene