Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Probuđen iz kome pomoću 'pacemakera' za mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijenta s teškim ozljedama mozga, koji je od 1999. godine bio u komi u gotovo vegetativnom stanju, američki liječnici su ga uspjeli rehabilitirati u mjeri da danas sam jede, razgovara s obitelji i gleda filmove.

S novim tretmanom, pomoću elektroda ugrađenih u njegov mozak, 38-godišnji pacijent može danas gestikulirati, žvakati i gutati hranu, piti iz čaše, te koristiti manji broj riječi i gledati filmove, dok je do sada mogao samo treptati ili pomicati prste, i to ne uvijek, naveli su u članku su u časopisu Nature medicinski stručnjaci sa sveučilišta Cornell u New Yorku i Neurološkog kliničkog centra u Clevelandu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pitanje od milijun dolara' Doznajte što se događa u mozgu točno prije smrti Slika nije dostupna Baterije su problem VIDEO Ovaj bi izum mogao spasiti mnoge živote

Pacijent je 1999. napadnut i opljačkan pri čemu je teško pretučen i ostavljen s teškim frakturama lubanje u stanju minimalne svijesti u kojem pacijenti povremeno pokazuju znake svijesti.

Stručnjaci koji su ga tretirali šest mjeseci, kazali su kako su
potrebna daljnja istraživanja da bi se utvrdilo koji pacijenti mogu imati koristi od te metode.

"Moramo napraviti još istraživanja, očito, no ja mislim da će s
vremenom to promijeniti način na koji tretiramo ili čak gledamo na ljude s teškim ozljedama mozga. To je skupina pacijenata koja je stvarno na mnogo načina zaboravljena", rekao je Dr. Ali Rezai, direktor Kliničkog centra za neurološku rekonstrukciju u Clevelandu.

Rezai i tim specijalista s JFK Johnson Rehabilitacijskog instituta - Centra za ozljede mozga u New Jerseyu i s Cornella u New Yorku, upotrijebili su elektronski stimulator proizvođača Medtronic Inc.

Naprava je, poput "pacemakera", ugrađena potkožno na prsima a elektrode koje daju stimulaciju precizno su uvedene u talamus, područje mozga koje upravlja sviješću.

Istraživači smatraju da elektrostimulacija može ojačati one dijelove mozga koji su još u funkciji. Tijekom šest mjeseci istraživači su razdoblja elektrostimulacije izmjenjivali s lažnom stimulacijom kako bi proučavali učinke, a već 48 sati nakon prve stimulacije pacijent je mogao držati otvorene oči, okretati glavu i sricati riječi.

Nakon daljnjih testova na još 12 pacijenata metoda je dobila odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove FDA, a liječnici kažu da bi, ako se rezultati ponove, to moglo promijeniti standardnu skrb za takve pacijente, od kojih su mnogi na dugoročnom smještaju u posebnim ustanovama za medicinsku skrb.

"Sada moj sin može jesti, izraziti se i reći nam ako ima bolove. On uživa kvalitetu života za kakvu nikada nismo vjerovali da je moguća", rekla je pacijentova majka ne želeći da joj se objavljuje ime. "I što je najvažnije, on može reći: Mama, volim te", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene