Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preuhranjena dojenčad mogla bi postati pretila djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca koja pri porodu imaju veću težinu od prosječne ili koja imaju višak kilograma u prva tri mjeseca života, imaju velike izglede da izrastu u pretilu djecu, ustvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu.

U njihovu je studiju bilo uključeno više od 8.000 djece rođeno 1997. Znanstvenici su ustanovili da su djeca rođena s više kilograma od prosjeka i ona koja su u prva tri mjeseca života napredovala brže od svojih vršnjaka kada je u pitanju bila težina, imala 150 posto više izgleda da postanu pretila u dobi od sedam godina, za razliku od djece čija je težina i duljina pri porodu bila normalna.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Također su ustanovili da djeca koja su u razdoblju od tri mjeseca do godine dana života bila znatno teža od svojih vršnjaka, imala čak 165 posto više izgleda od normalne djece da postanu pretila u starijim godinama života. I djeca koju majke u prvim mjesecima života ne doje nego hrane adaptiranim mlijekom također bi mogla imati višak kilograma u starijoj životnoj dobi.

Većina majki koje žive u Hong Kongu, bogatom gradu 'radoholičara' sa 6,9 milijuna stanovnika, djecu hrane adaptiranim mlijekom, najčešće jer se na radna mjesta vraćaju nedugo nakon poroda pa nemaju vremena za dojenje.
Istraživanje provedeno prošli tjedan pokazalo je da se broj pretile djece u Hong Kongu u odnosu na razdoblje prije 13 godina gotovo udvostručio. Svaki četvrti dječak i svaka šesta djevojčica u dobi od šest do 18 godina pretila je, upozorili su honkonški znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene