Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretilost nosi dodatni rizik za Alzheimerovu bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretilost bi mogla biti čimbenik koji za 80 posto povećava opasnost oboljenja od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u britanskom časopisu Obesity Reviews u broju od svibnja.

Znanstvenici su istraživali vezu između povećane tjelesne težine i demencije (također i Alzehimerovu bolest), koja pogađa 10 posto osoba starijih od 65 godina.

Pročitajte i ovo Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Istraživanje je obuhvatilo rezultate deset međunarodnih studija provedenih od 1995. na 2534 osobe u dobi od 40 do 80 godina, koje su bile pogođene raznim oblicima demencije.
Opasnost od demencije povećava se za 42 posto kod pretilih osoba, u usporedbi s osobama normalne težine, a za 36 posto u osoba povećane tjelesne težine, ističu znanstvenici.

Dr. Youfa Wang, jedan od troje istraživača s Međunarodne škole javnog zdravlja na sveučilištu John Hopkins Bloomberg u Baltimoreu, navodi da se ukupan rizik penje na 73 posto kad je riječ o Alzehimerovoj bolesti.

Stoga bi smanjenje pretilosti bila dobra strategija za prevenciju razvoja Alzheimerove bolesti u srednjoj životnoj dobi, drže autori.

Pretilost se dijagnosticira prema Indeksu tjelesne mase (BMI, prema engleskom nazivu), a indeks se dobiva tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. Ako BMI iznosi 25 i više, on ukazuje na povećanu tjelesnu težinu, dok vrijednosti iznad 30 pokazuju pretilost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene