Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prehrana bogata mastima šteti krvnim žilama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u SAD sugerira da prehrana koja obiluje mastima, poput popularne Atkinsove dijete, može prouzročiti dugotrajna oštećenja krvnih žila.

Također, takva prehrana uzrokuje razvoj upalnih procesa povezanih s kardiovaskularnim bolestima, objavili su znanstvenici s University of Maryland.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Nasuprot tome, režimi prehrane koje karakterizira smanjeni unos masti dovode do snižavanja razine kolesterola u krvi, poboljšavajući tako funkciju krvnih žila.

Pokazalo se da Atkinsova dijeta (u kojoj je 50% konzumiranih kalorija porijeklom iz masti) dovodi do povišenja razine tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 7%, dok dijete s reduciranim unosom masti (samo 10-30% kalorija je bilo porijeklom iz masti) razinu LDL-a smanjuju za 7 do 10%.

Rezultati studije se temelje na praćenju 18 ispitanika koji su u razdoblju od po mjesec dana iskušavali više dijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene