Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prednosti mediteranske prehrane u trudnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca trudnica koje su se pridržavale mediteranskog načina prehrane imaju manje izglede da će patiti od astme i alergija.

Grčki istraživači sa sveučilišta na Kreti su utvrdili da je rizik za astmu i alergije znatno manji kod djece čije su majke u trudnoći konzumirale više voća, povrća i ribe.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Rezultate studije provedene na uzorku od 468 majki i njihove djece je objavio stručni časopis Thorax.

Također je utvrđeno da su izgledi za astmu i alergije kod djece povećani ako su njihove majke u trudnoći često (3-4 puta tjedno) jele crveno meso.

Već su ranija istraživanja pokazala da djeca čija se prehrana u velikoj mjeri sastoji od voća i povrća imaju manji rizik za astmu i alergije.

Nova studija sugerira kako do dobi od 6 godina na izglede za pojavu astme i alergija veći utjecaj ima prehrana majke u trudnoći nego prehrana djece.

Najmanji rizik za astmu i alergije su imala djeca čije su majke u trudnoći povrće konzumirale najmanje 8 puta tjedno, a ribu više od 3 puta tjedno.

Znanstvenici pozitivan utjecaj ovakve prehrane na zdravlje dišnog sustava objašnjavaju visokom razinom antioksidansa i masnih kiselina ribljeg porijekla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene