Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepite se protv gripe

Gripa ili influenca: uvijek aktualna i opasna bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danima jeseni, svake se godine podsjećamo da su pred nama mjeseci kada će nas osim nelagode hladnog vremena 'posjetiti' i virusi gripe. Virusi influence dijele se na A i B viruse. A virusi se označavaju prema imenima gena za glikoproteine H i N. Ovogodišnji virusi gripe isti su kao i prošlosezonski, što je izuzetno rijetko jer se zadnji put to dogodilo prije 18 godina. O svim detaljima gripe upozorava vas Dr. med., spec. virusolog Vladimir Draženović.

U Hrvatskoj je zabilježen podjednaki broj oboljelih u sezoni 2009./10. (58. 000) kao i u sezoni 2010./11. (56. 000). S obzirom da su za gripu u Hrvatskoj to relativno male brojke, smatra se da je većina populacije imunološki naivna novim virusom koji je u cirkulaciji pa tako i u povećanom riziku od gripe ove sezone.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Gripa je teška akutna infektivna bolest koju prati temperatura viša od 38 0 C koja kod zdravih ljudi prolazi samoizlječenjem, a kod osoba s imunološkim disbalansom vrlo često dovodi do komplikacija. Kod virusa gripe otežavajuća okolnost je i to što se najčešće primjeni prekasno, nakon 48 sati, a napada donje dišne putove, ponajprije uzrokujući tešku upalu pluća.
 

Epidemija gripe osim zdravstvenih učinaka ima i vrlo negativne ekonomske posljedice u vidu visokih gubitaka iz razloga što svake godine pobolijeva u prosjeku oko 100 000 ljudi. Prema procjenama smatra se da se godišnje zbog gripe gubi oko 700 000 radnih dana, najmanje je dva puta veća opterećenost zdravstvenog sustava i bolnica, povećana je potrošnja lijekova, a 75% nepotrebnih, vrlo skupih antibiotika potroši se upravo u sezoni gripe.
 

Gripa najčešće traje od Božića do Uskrsa

Gripa svake godine neminovno uzrokuje epidemiju u cijelom svijetu, a najčešće obolijevaju djeca. U Hrvatskoj sezona gripe traje najmanje četiri mjeseca, od Božića do Uskrsa, odnosno trećinu kalendarske godine. Cijepljenje je jedini način efikasne prevencije gripe koje je u razvijenim zemljama civilizacijska tekovina od koje svi članovi društva mogu imati samo koristi. Početak cijepljenja u Hrvatskoj uvjetovan je dostupnošću cjepiva, a u većini slučajeva počinje oko praznika Svih svetih što je dovoljno vremena da se do početka sezone gripe stvori zaštita od protutijela.
 

Cjepivo protiv gripe u sebi ne sadrži žive viruse, nego tri različita virusna antigena. Cijepiti se mogu gotovo svi uz konzultaciju s liječnikom. Neke ozbiljnije nuspojave u vidu odgođenih imunoloških reakcija nisu nigdje u znanstvenoj i stručnoj literaturi potvrđene već se povlače kroz medije više kao „urbane legende“.

Cijepiti se mogu svi

Ovogodišnje cjepivo je novopripremljeno cjepivo bez konzervansa i adjuvanasa, visoko zaštitno, a prošlo je i sve potrebne regulative europske i hrvatske Agencije za lijekove. Stoga, preporučljivo je cijepiti se bez obzira na godine, a posebice se to odnosi na kronične bolesnike, osobe oslabjelog imuniteta i zdravstvene djelatnike.

Uz uobičajena cjepiva različitih proizvođača koja su sva istih karakteristika i primjenjuju se intramuskularno od prošle godine moguće se cijepiti i intradermalnim cjepivom. Za razliku od intramuskularnog cjepiva intradermalno se primjenjuje površinski u kožu koristeći manju iglu. Cijepiti se može kod liječnika obiteljske medicine, pedijatra, u radnim ustanovama i županijskim ispostavama Zavoda za javno zdravstvo, te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu.

Cjepivo protiv gripe ove godine istog je sastava kao prošlogodišnje, no obzirom da ima rok trajanja godinu dana cijepiti se treba novim ovogodišnjim. Osobe koje su se cijepile prošle godine svakako neka se cijepe i ove iz razloga pojačane imunosti koja će nastupiti nakon cijepljenja novim cjepivom. Tako ćete još dodatno osnažiti svoj imunološki odgovor spram uvijek opasnih virusa influence i u punom zdravlju dočekati Novu godinu.

Ne propustite važne događaje u poslovnom i privatnom životu zbog gripe. Cijepite se, osnažite svoj imunološki odgovor i zdravi dočekajte nadolazeće blagdane i zimsko razdoblje.

 

Više pročitajte ovdje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene