Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poremećaj čupanja kose je neizlječiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trihotilomanija, teško objašnjiv poremećaj kod kojega osoba ponavljano čupa svoju kosu, što dovodi do vidljivog gubitka kose, može unakaziti oboljelu osobu, a liječenje je rijetko učinkovito, pokazuje novo ispitivanje pacijenata s ovim stanjem.

Dr. Douglas W. Woods sa Sveučilišta Wisconsin-Milwaukee, tvrdi kako je ovaj poremećaj znatno teži no što mnogi psihijatri misle. On i njegovi suradnici, u časopisu Journal of Clinical Psychiatry, tvrde kako je trihotilomanijom zahvaćeno do 3.4 odrasle populacije.

Čini se kako čupanje kose smanjuje napetost, no slabo je poznato zašto ljudi razviju taj poremećaj i kako je povezan s ostalim psihološkim problemima, poput depresije i anksioznosti.
Woods i suradnici su ispitali 1697 osoba sa simptomima trihotilomanije pomoću web stranice www.trich.org.

40 ispitanika se izjasnilo kako su zbog trihotilomanije izbjegavali društvene aktivnosti, 36 ih je izbjegavalo grupne aktivnosti, a 20 je odustalo od odlaska na godišnji odmor.

14 tvrdi kako su zbog čupanja kose pili alkohol, a gotovo 18 posto ih je iz istog razloga koristilo duhanske proizvode.

Samo je 5 ispitanika izjavilo kako im se stanje znatno popravilo nakon uobičajene terapije trihotilomanije s antidepresivima.

Dr. Woods ističe kako nema dokaza za potporu medikamentoznog liječenja trihotilomanije, te navodi kognitivnu bihevioralnu terapiju kao najbolji način liječenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene