Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobijedite depresiju pomoću hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U krajevima u kojima ljudi jedu mnogo ribe znatno je manje depresivnih osoba. Esencijalne masne kiseline, kojih osobito ima u tuni, lososu i sardinama, prava su hrana za mozak.

Mjerenja količine omega-3 masnih kiselina u krvi pokazala su da osobe koje pate od depresije imaju znatno nižu razinu masnih kiselina od osoba koje nemaju simptome depresije, a riba je općenito vrlo važan izvor masti i omega-3 masnih kiselina. 

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri?

Također je dokazano da je u žena koje nakon porođaja u krvi imaju nisku razinu omega-3 masnih kiselina mnogo veća vjerojatnost za pojavu postporođajne depresije. Masti koje sadrže masne kiseline proizvode se i u našem organizmu, ali samo u ograničenim količinama i u posebnim uvjetima, koji opet izravno ovise o vrsti prehrane. No zapadnjački tip prehrane ne pogoduje stvaranju spomenutih masti. 

Zato ih treba dodatno unositi odgovarajućom hranom i time osigurati uvjete za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Osim ribe, najmoćnije namirnice u borbi protiv depresije su one bogate magnezijem, cinkom i vitaminima te namirnice koje potiču proizvodnju hormona serotonina.

Plodovi mora 

Plodove mora često nazivaju hranom za mozak jer sadrže mnogo selena, koji vidljivo podiže raspoloženje. Osim u morskim plodovima, selena ima u žitaricama i mesu. Oštrige sadrže i velike količine cinka, koji pozitivno utječe na hormone.

Ananas i banane 

Ananas liječnici ponekad preporučuju kao pomoć pri liječenju središnjeg živčanog sustava. Banane stimuliraju proizvodnju serotonina, koji poboljšava raspoloženje i vrlo je važan za normalno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava.

Povrće 

Povrće i leguminoze (grah, grašak, mahune i leća) pozitivno utječu na rad mozga. Zeleno lisnato povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva depresiju, zaboravnost te pad serotonina u mozgu, što rezultira lošim raspoloženjem. 

Orašari 

Orašasti plodovi i kikiriki sadrže tiamin, poznat kao "vitamin optimizma". Orasi sadrže veliku dozu magnezija, koji djeluje antidepresivno.

Češnjak 

Češnjak otklanja umor, tjeskobu i razdražljivost te potiče osjećaj dobrog raspoloženja.

Žitarice 

Namirnice poput mlijeka, piletine i banana potiču osjećaj ugode, stimuliraju oslobađanje neurotransmitera dopamina, odgovornog za stanje budnosti, mentalnu oštrinu i pojačanu aktivnost. Cjelovite žitarice, mekinje i zobena kaša sadrže magnezij i tiamin, koji udruženim snagama popravljaju raspoloženje. Sjemenke suncokreta sadrže mikroelemente, koji reguliraju rad živčanog sustava.

Izbjegavajte grickalice i alkohol 

Slatkiši i grickalice u većini slučajeva ne sadrže vitamine i minerale potrebne za zdravlje i normalan rad živčanog sustava. Alkohol pridonosi osjećaju depresivnosti, a pijete li ga u većim količinama, smanjujete funkcionalnost moždanih stanica i sposobnost koncentracije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene