Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nova nada od 2015.

Plastične kuglice za borbu protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći problem sa kojim se stručnjaci i pacijenti susreću kod primjene kemoterapije jest neželjeno kruženje razornih kemikalija po tijelu. No, uskoro bi taj problem mogao biti riješen, ili barem ublažen, novim otkrićem. QuadroSphere, kako se nova tehnologija zove, su zapravo kuglice koje bi blokirale putovanje kemikalija po tijelu, prenosi Popsci.com.

Kuglice, koje zahvaljujući sastavu, rade na principu upijanja kemikalija korištenih u kemoterapiji i njihovog kasnijeg otpuštanja u sistem. Također, zahvaljujući svojoj veličini moguće ih je smjestiti u arterije u samoj blizini tumora. Kuglice tako blokiraju i kapilare u blizini čime slabe tumor i onemogućuju daljnji tok kemikalija dalje po organizmu.

Pročitajte i ovo Operacija, ilustracija Spasili djevojku Liječnici u susjedstvu ostali u šoku: ''Takvo nešto još nismo vidjeli" Ilustracija Veliki uspjeh liječnika UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Ivanki odstranili tumor težak 20 kilograma: ''Mislila sam da imam višak kilograma''

>>Događa se revolucija u borbi protiv tumora

Istraživanje, vrijedno 10 milijuna američkih dolara, započelo je u ožujku na uzorku od 500 pacijenata oboljelih od raka jetre. Rezultati će biti poznati tek za četiri godine no prijašnja kraća istraživanja ukazuju na moguće prednosti ove terapije. Naime, ta istraživanja su dokazala da je uz pomoć QuadroSpherea moguće smanjiti tumore sa manje loših nuspojava. Istraživači se nadaju da će terapija zaživjeti i početi pomagati pacijentima diljem svijeta do 2015. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene