Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvala kontraverze

'Pilula za dan poslije' - kontracepcijsko ili pobačajno sredstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći tjedan u naše ljekarne stiže kontracepcijska pilula za sprječavanje neželjene trudnoće popularnog naziva pilula za 'dan poslije'. Isključivo će se dobivati putem recepta ginekologa ili liječnika opće prakse.

Dok neki liječnici pozdravljaju dolazak pilule, drugi smatraju da ona nema veze s kontracepcijom, već da je to pobačajno sredstvo, koje je moguće i opasno. Prva pilula za dan poslije jedina je registrirana pilula s indikacijom za hitnu kontracepciju. No, neki liječnici s tim se ne slažu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50. godina kontracepcijske pilule Polovica žena u RH ne koristi kontracepciju, a pilule štite od raka Slika nije dostupna Zbog kontracepcijskih tableta Yasmin dobila trombozu

'Riječ je o abortivnom, a ne o kontracepcijskom sredstvu, koje ima svoje nuspojave', smatra liječnica Morana Brkljačić Žagrović, glasnogovornica Hrvatskog katoličkog društva liječnika. 'Nikako se ne radi o pobačajnom sredstvu', uvjeren je liječnik Gordan Crvenković iz Klinike za ženske bolesti i porode 'Petrova'.

Pilula se koristi ako je za vrijeme plodnih dana spolni odnos bio bez zaštite ili kod nekakvih nezgoda prilikom odnosa, poput prsnuća prezervativa. Pilula se mora uzeti unutar 72 sata. Učinkovitost je 94 %, no bitno je pilulu što prije popiti. Cijena je 150 kn. 'Ova pilula nam svakako pruža mogućnost da smanjimo broj namjernih prekida trudnoće', rekao je Crvenković.

Namjernih prekida trudnoće je, prema posljednjim podacima iz 2008. bilo više od 10 tisuća. U odnosu na prijašnje godine, broj prekida trudnoće je porastao za 4%. Pilula za dan poslije isključivo se može dobiti putem recepta koji daje ginekolog ili liječnik opće prakse.

Na pitanje ima li nuspojava, liječnici se opet razilaze u odgovoru. 'Ima jednostavne nuspojave, poput glavobolja i mučnina. Međutim, ima i one komplicirane kao što su hormonalni disbalans, poremećaj hormona u žene i poremećaj menstrualnog ciklusa', rekla je Žagrović.
'Nuspojava nema, za razliku od pilula koje su do sada bile korištene', smatra Crvenković.

Doktor Crvenković naglašava da se ovakva pilula ne smije koristiti svakodnevno kao druge kontracepcijske pilule, jer nemaju istu funkciju i vrijednost sprječavanja neželjene trudnoće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene