Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U starosti se najbolje pamte stihovi

Ostavilo ih pamćenje, ali recitiraju bez problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U njemačkim staračkim domovima oboljeli od demencije i Alzheimerove bolesti pamte stare, ali i skladaju nove stihove.

Poetry Slam ili natjecanje u slobodnom pjesništvu odnosno recitiranje vlastitih stihova od strane takozvanih 'običnih ljudi', u svijetu postoji već više od dvadeset godina. Zadnjih godina sve je popularnije i u Njemačkoj i to posebno u staračkim domovima i školama. Seminare i radionice na ovu temu organizira i vodi poznati njemački pjesnik Wolf Hogekamp.

Pročitajte i ovo Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne fali samo zidara! Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih Suzana Diklić INSPEKCIJA NEMOĆNA Inspektorica Ministarstva otkrila porazne rezultate nadzora u domovima za starije, ali i poručila: "Kazne su male, oni nastavljaju raditi..."

Iako je mnoge od njih već odavno izdalo pamćenje, sposobnost koncentracije i normalnog razmišljanja, petnaestak starijih muškaraca i žena sjede u krugu, pjevaju, plješću i glasno recitiraju na jednom od seminara u staračkom domu u Berlinu. Pjesme i poezija su jedino što se u svakome trenutku mogu bez problema sjetiti, javlja Deutsche Welle. 'To nije ništa čudno. Sve što se rimuje, lakše i dugo se pamti. Razlog je u tome da rima zahtijeva aktivnost sasvim drugog dijela mozga od onog kojeg koristimo za svakodnevni govor', kaže Hogekamp, koji dodaje da je riječ tek o probnom projektu.

On namjerava povezati različite generacije i to tako da projekte istovremeno provodi u staračkim domovima i školama. 'I sami učitelji su jako zainteresirani. Pitaju na koji način mogu svoje učenike oduševiti za Poetry Slam', kaže Hogekamp.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene