Obavijesti Video Pretražite Navigacija
B grupa najpodložnija

Osobe s krvnom grupom 0 manje obolijevaju od raka gušterače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe s krvnom grupom 0 imaju znatno manji rizik obolijevanja od raka gušterače, dok osobe s krvnom grupom B imaju najveće izglede za razvoj tog oblika karcinoma.

U usporedbi s osobama koje imaju krvnu grupu 0, osobama s krvnom grupom A prijeti 32 posto veći rizik za rak gušterače, osobe s grupom AB imaju 51 posto veći rizik obolijevanja, a osobe s krvnom grupom B imaju čak 72 posto veći rizik. Rezultati objvljeni u stručnom časopisu Journal of the National Cancer Institute su utemeljeni na praćenju 107503 ispitanika, a piše PLIVAzdravlje.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Istraživači s Harvarda vjeruju da će njihovi nalazi popraviti razumijevanje bioloških mehanizama povezanih s razvojem bolesti te omogućiti razvoj novih metoda namijenjenih lakšem otkrivanju raka gušterače. Prema njihovim riječima, gen koji određuje krvnu grupu je smješten na kromosomu 9 te bi mogao biti povezan s naslijeđenim rizikom za razvoj raka gušterače, četvrtog najčešćeg uzroka smrti od karcinoma u SAD.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene