Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osobe koje pate od migrena sklone krvnim ugrušcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje pate od migrena mogle bi isto tako imati veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama iako nije jasan razlog za to, objavili su austrijski znanstvenici.

Oni su istraživali moguće rizike stvaranja venske tromboembolije kod osoba s migrenama, kao i veze migrene i ateroskleroze a rezultati istraživanja, objavljeni u ponedjeljak u američkom časopisu Neurology, pobijaju ranije stajalište da su osobe koje pate od migrena sklonije razvoju ateroskleroze i time izloženije kardiovaskularnim bolestima.

Pročitajte i ovo Migrena - Ilustracija - 3 NEMA LIJEKA Tri puta više pogađa žene nego muškarce, a u svijetu od ove bolesti pati čak svaka sedma osoba Slika nije dostupna Povezanost krvnog tlaka i migrene

Znanstvenici su ranije smatrali da su ljudi koji imaju migrene skloni stvaranju masnih naslaga u arterijama, ali Stefan Kiechl s medicinskog sveučilišta u Innsbrucku tvrdi da tome nije tako.

Istraživači su na uzorku od 574 osobe iz Italije starijih od 55 godina, Kiechl i njegov tim procjenjivali ultrazvučnom tehnikom i stanje njihovih vena.

Utvrđeno je da je od 111 osoba koje pate od migrena, njih 19 posto imalo ugruške. Samo osam posto onih koji ne pate od migrena imalo je ugruške.

Ugrušci u nogama, odnosno tromboza vena, mogu izazvati bolove i oticanje nogu, a mogu biti i smrtonosni ako se ugrušak odlomi i krvotokom otputuje do pluća.

Znanstvenici su rekli da zasad nije poznato zašto su osobe koje pate od migrena sklone stvaranju krvnih ugrušaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene