Obavijesti Video Pretražite Navigacija
67 grama dnevno

Orašasti plodovi snižavaju razinu kolesterola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uživanje u orasima, bademima i lješnjacima povezano je s poboljšanjem razine kolesterola, prema analizi prvih rezultata 25 kliničkih pokusa, objavljenoj u Archives of Internal Medicine.

To voće u ljuski bogato je biljnim proteinima, posebno masnim nezasićenim kiselinama, vlaknima, mineralimavitaminima i drugim komponentama poput antioksidansa, ističu autori te studije. 'U zadnje vrijeme potrošnja tog voća istražuje se zbog njegove sposobnosti da smanji kolesterol u krvi pa time i opasnost od kardiovaskularnih bolesti', objašnjava Joan Sabate sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija omiljene grickalice Povlači se još jedna namirnica iz popularnog trgovačkog lanca, sadrži opasne kiseline Učionica - 2 ČEKA SE ODOBRENJE Što stoji iza velike novosti koja bi mogla dočekati djecu na sistematskim pregledima za osnovnu školu? "Te su bolesti definitivno vodeće"

Ona je analizirala podatke 25 kliničkih ispitivanja potrošnje te namirnice provedenih u sedam zemalja u kojima je sudjelovalo 583 muškaraca i žena koji imaju povišene ili smanjene razine kolesterola. Ispitivanja su uspoređivala kontrolnu skupinu sudionika s drugom koja je trošila izvjesne količine oraha, badema i drugih sličnih proizvoda. Nijedan ispitanik nije uzimao lijekove za smanjenje kolesterola, poput statina.

Sudionici su trošili prosječno 67 grama badema, oraha ili drugog voća slične ljuske dnevno, što je povezano sa smanjenjem od 5,1 posto prosječno ukupne razine kolesterola. Njihova stopa kolesterola LDL (lipoproteini slabe gustoće), zvanog 'loš kolesterol', smanjila se za 7,4 posto u prosjeku dok je 'dobar' kolesterol ili HDL (lipoproteini visoke gustoće) porastao za 8,3 posto. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene