Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija besplatnih pregleda madeža

Oprez - melanom sve prisutniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine u Hrvatskoj od melanoma oboli više od 600 osoba. Idući tjedan u cijeloj Hrvatskoj kreće akcija besplatnih pregleda madeža, a sve u svrhu smanjenja broja oboljelih od zloćudnog tumora. Evo nekoliko savjeta kako prepoznati sumnjivi madež i kako se, barem donekle, zaštiti.

Melanom - zloćudni tumor kože. Ne bira osobu ni mjesto, a može imati smrtne posljedice. 'Ako se melanom ne otkrije u ranoj fazi onda prodire u sve dublje dijelove kože i putem limfe ili krvi može dati metastaze u bilo koji drugi organ', objašnjava dermatovenerolog dr. Sanja Poduje.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Romana Čeović I proljetno sunce je jako Kako se zaštititi od melanoma i koji su znaci upozorenja? Profesorica sa zagrebačkog KBC-a objašnjava na što treba obratiti pažnju

Ljudi svjetlije puti, a posebice oni s više od 50 madeža u najrizičnijoj su skupini. Svaka promjena boje ili oblika madeža, potencijalna je opasnost. 'Ako određeni madež intenzivno svrbi, pecka, smeta, ako se osjećaju nekakve senzacije onda mi pacijentima kažemo da je to jedan od znakova koji ih treba odvesti do dermatologa', dodaje dr. Poduje.

Nebrojena upozorenja, ako je suditi po crnoj statistici, nisu naišla na odaziv. Sunce treba izbjegavati između podne i 16 sati, nositi šešire i sunčane naočale te kreme sa zaštitnim faktorom, samo su neka od upozorenja. Ništa manje nije opasan ni solarij. I pretjerano sunčanje na umjetnom suncu također uzrokuje melanom. Uz oprezno izlaganje suncu i samopregled madeža, pošast zvana melanom, može se izbjeći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene