Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odgoj ubija muškost'

Očinstvo snižava razinu testosterona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očinstvo snižava razinu testosterona, pokazalo je američko istraživanje iz kojeg se vidi da je time muškarcima olakšano sudjelovanje u odgoju djece.

Visoke razine hormona mogu pojačati seksualni poriv kod muškaraca, dovode do rizičnijeg ponašanja i pojačavaju potrebu za socijalnom dominacijom. Ti faktori pomažu osvajanju partnerice, ali nisu idealni kad se radi o podizanju djeteta što zahtijeva suradnju oba roditelja.

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

'Naše istraživanje pokazuje da su muškarci biološki predodređeni da u tome pomognu ženama', kaže Christopher Kuzawa sa sveučilišta Northwesterna, koji je radio na istraživanju objavljenom u časopisu 'Proceedings of the National Academy od Sciences'. Ranija istraživanja pokazala su da očevi imaju niži testosteron od muškaraca bez djece, no nisu dosad odredila radi li se o tome da muškarci s nižom razinom testosterona imaju veće izglede postati očevima ili pak o utjecaju očinstva na razinu hormona.

Istraživanje je obuhvatilo 600 muškaraca s Filipina koje se pratilo pet godina. Nijedan od njih nije bio otac na početku istraživanja. Istraživači su utvrdili da je razina testosterona pala na određeno vrijeme odmah nakon što su postali očevi.

Istraživanje je zabilježilo i veliki trenutni pad testosterona u trenutku kad u dom dođe novorođenče. 'Muškarci s višom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost da postanu očevi no jednom kad se to dogodi njihov testosteron jako pada', kazao je Lee Getler s Northwesterna, koji je također radio na istraživanju.

Načelno razina testosterona kod muškaraca ne mijenja se mnogo. Ona polako pada sa starenjem, a značajnije se mijenja jedino kod nekih bolesti ili liječenja. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene