Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome će koristiti?

Stvorili smrtonosni virus ptičje gripe koji se širi nevjerojatno brzo među sisavcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su željeli otkriti koje su genetske mutacije odgovorne za širenje virusa.

Jedna studija o tome kako su znanstvenici stvorili lakoprenosivi oblik ptičje gripe u laboratorijskim uvjetima već je objavljena, dok će druga još kontroverznija uskoro ugledati svjetlo dana.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Prije četiri mjeseca američka Vlada pokušala je spriječiti objavljivanje studija, međutim odobrili su objavljivanje revidiranih verzija dokumenata o pokušajima da se čovječanstvo izbori sa globalnom epidemijom ptičje gripe. Postoji međutim bojazan da će se time pomoći teroristima u izradi biološkog oružja, piše Sci-Tech Today.

Drugi dokument, koji će tek biti objavljen u sljedećem broju časopisa 'Znanost', izaziva još više polemika jer govori o nečemu što izgleda kao još opasniji virus. Za neke stručnjake, problem s objavljivanjem dokumenata je pitanje je li stvaranje potencijalno rizičnih verzija ptičje gripe dobra ideja. 'Jasno je da istraživanja poput ovog mogu biti korisni u borbi protiv ove bolesti', rekao je dr. Eric Toner sa Medicinskog centra za biološku sigurnost Sveučilišta u Pittsburgu, međutim dodaje kako, 'ako uzmemo izuzetno smrtonosni virus i učinimo ga lakše prenosivim, to je ozbiljna stvar... Takve odluke treba donositi unaprijed, prije nego što se napravi istraživanje, a ne kada je dokumentacija već spremna za objavljivanje.'

Ovo su istraživanje provela dva tima znanstvenika, jedan u SAD, a drugi u Nizozemskoj. Stvorili su vrste virusa koji se lako šire među tvorovima, korištenima kao zamjena za ljude. Znanstvenici su željeli otkriti koje su genetske mutacije odgovorne za širenje virusa.

>> WHO: Istraživanja mutacije ptičje gripe zasada tajna

Ta saznanja bi im pomogla uizbjegavanju eventualne pandemije, kao i testiranju cjepiva i lijekova.

Kada su časopisi 'Priroda' i 'Znanost' planirali objaviti jedno od spomenutih istraživanja, američka vlada koja je financirala istraživanje, zatražila je od znanstvenika da ne objavljuju detalje svog rada.

Državni službenici su zabrinuti da bi informacije mogli iskoristiti teroristi za izradu biološkog oružja. To je dovelo do ozbiljnih rasprava u znanstvenim krugovima, jer mnogi stručnjaci tvrde da je upoznavanje s detaljima ovakvih istraživanja osnovno u borbi protiv opasnih virusa.

Nakon toga oba su tima dostavila revidirane verzije svojih istraživanja američkoj Komisiji za biološku sigurnost, koja se, u dogovoru sa službenim predstavnicima ministarstva zdravlja, složila oko objave takvih ispravljenih dokumenata. Komisija kaže da bi, s jedne strane, bilo teško upotrijebiti objavljene podatke za izradu virusa, a s druge strane, znanstvenici imaju dobre razloge za objavljivanje rezultata istraživanja.

Yoshihiro Kawaoka sa Sveučilišta Wisconsin-Madison u SAD-u, sa svojim timom stvorio je hibrid ljudskog i ptičjeg virusa i identificirao mutacije koje su dovele do njegovog širenja putem zraka među tvorovima. Nijedna od zaraženih životinja nije uginula, a znanstvenici su zaključili da bi postojeća cjepiva mogle zaštititi čovjeka od ovog hibridnog virusa. Ali, ne znaju bi li mutacija dovela do lakšeg širenja ptičjeg gripa u prirodi.

Članove Komisije više zabrinjava izvještaj nizozemskog tima. Ona naime predlaže da se njihov rad objavi u skraćenoj verziji i u nastavcima. Na čelu tima stajao je Ron Fouchier koji je, mutirajući sam virus učinio brže prenosivim, dok je Kawaokin tim dodao dio ptičjeg virusa običnom ljudskom virusu gripa.

Richard Ebright, molekularni biolog sa Sveučilišta Rutgers kaže da manje brine zbog objavljivanja rezultata istraživanja, a više zbog činjenice da je američka vlada financirala ovu studiju. 'Riječ je o radu koji stvara nove biološke prijetnje. Ovi virusi su opasni, a oni koji će doći kasnije (sa daljim istraživanjem) biće još opasniji.'

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene