Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosad operirano osam žena

Nova metoda rekonstrukcije dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski liječnici razvili su metodu rekonstruiranja rakom zahvaćene dojke pomoću steriliziranog plastičnog kalupa koja je vjerna replika zdrave dojke, a na taj je način u Ljubljani do sada operirano osam žena.

'Radi se o značajnoj inovaciji na području mikrokirurške rekonstrukcije dojke. Ova metoda omogućava bolje planiranje i manje korekcija te skraćuje vrijeme potrebno za operativni zahvat', izjavio je u utorak za Slovensku televiziju dr. Uroš Ahčan, predstojnik odjela za plastičnu i estetsku kirurgiju i opekline ljubljanskog KBC-a. Prosječno takva operacija traje 4 do 6 sati.

Metodu rekonstrukcije dojke, odstranjene zbog karcinoma, pomoću modela zdrave dojke liječnici iz KBC-a namjeravaju predstaviti na skorašnjem stručnom kongresu europskih kirurga. Razvili su je sa stručnjacima s Fakulteta za strojarstvo koji brinu za izradu kalupa.

Sterilizirani plastični kalup koji predstavlja zrcalnu repliku zdrave dojke oboljele žene dobiva se pomoću laserskog mjerenja i trodimenzionalnim snimanjem. Pri operativnoj rekonstrukciji koristi se transplantat masnog tkiva pacijentice iz područja trbuha. Svih osam dosadašnjih zahvata izvedenih takvom metodom bilo je vrlo uspješno, pa će sljedećih mjeseci metodu početi primjenjivati rutinski. (HIna)

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene