Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njuše li psi dijabetes?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potaknuti pričama i anegdotama kako su kućni ljubimci otkrivali pad šećera u krvi svojih vlasnika, istraživači sveučilišta u Belfastu namjeravaju ispitati mogu li psi nanjušiti dijabetes, javio je BBC.

Voditelji istraživanja dr. Deborah Wells, sa studija psihologije sveučilišta u Belfastu, i dr. Shaun Lawson, sa sveučilišta Lincoln, dobili su 10.000 britanskih funti od britanskog društva za dijabetes za jednogodišnju studiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Nezbrinuti psi u međimurskim romskim naseljima veliki problem: Svaki put nađemo novih tridesetak pasa Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Wells i Lawson žele da stotinu oboljelih od dijabetesa tipa 1 ispune internetsko istraživanje te također traže video snimke pasa kako reagiraju na nisku razinu šećera u krvi njihovih vlasnika.

"Anegdote sugeriraju da neki psi mogu rano upozoriti na hipoglikemiju koristeći se svojim njuhom i prepoznati pada li razina šećera u krvi njihovih vlasnika", rekla je Wells.

"Trenutno u Velikoj Britaniji nekoliko ljudi pokušava obučiti pse za otkrivanje hipoglikemije, no znanstvene studije te pojave vrlo su nedostatne i velika je potreba za istraživanjem".

Wells je rekla da studija ima potencijal biti od neprocjenjive
koristi i mogla bi se iskoristiti za razvoj "elektroničkog nosa" za
otkrivanje porasta ili pada razine šećera u krvi.

"Video snimke bit će analizirane kako bi se vidjelo pokazuju li psi bilo kakvu promjenu u ponašanju ili napetost", rekla je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene