U studiji je sudjelovalo 2290 volontera s visokim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1845 ispitanika imalo visoki krvni tlak, pišu Vitamini.hr. Prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane. Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni tlak je praćeno kroz period od 12 mjeseci.
Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mliječnih proizvoda (prosječno 631 g dnevno) imaju značajno niži i sistolički i dijastolički krvni tlak u usporedbi s ispitanicima koji su imali najniži unos mliječnih proizvoda (prosječno 3.1 g dnevno). Čini se da niskomasni mliječni proizvodi imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka hipertenzije, zaključuju autori studije.
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"
-
detalji svečanosti na Plesu
U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi puta na istom mjestu nakon izbora
-
Užasni prizori
FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu