Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Nepušači obolijevaju od raka pluća zbog gena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mutacije gena mogle bi biti odgovorne za znatno povećanje rizika od raka pluća u osoba koje nikada nisu pušile, zaključak je studije objavljene u internetskom izdanju časopisa The Lancet Oncology.

Pušenje je glavni uzrok nastanka raka pluća, a rizik od obolijevanja od te bolesti dvadeset je puta veći u pušača nego u nepušača. No 15 posto muškaraca i 53 posto žena koji obole od raka pluća nikada nisu pušili (ili su popušili manje od 100 cigareta u čitavom životu). To znači da se četvrtina slučajeva te bolesti u svijetu odnosi na nepušače. Jedan od poznatih čimbenika rizika u nepušača je pasivno pušenje (boravak u prostoriji u kojoj se puši).

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

>> Pušenje bez dima za 17 kuna

Ping Yang iz klinike Mayo u Rochesteru, u Sjedinjenim Državama s ekipom međunarodnih stručnjaka proveo je istraživanje u četiri faze kako bi pokušao utvrditi koje su mutacije gena odgovorne za povećanje rizika od raka pluća u nepušača. Otkrili su dvije promjene na 13. kromosomu koje za gotovo 60 posto povećavaju rizik od nastanka raka pluća u nepušača. Kako tvrde znanstvenici, te mutacije zahvaćaju ekspresiju gena GPC5, što pridnosi nastanku raka pluća u nepušača. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrila funkcionalna uloga gena GPC5, ocijenili su. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene