Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profit prije zdravlja

'Neosiguranim pacijentima troškove liječenja naplaćuju devet puta više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni razlozi takvoj situaciji su to što na tržištu ne postoji konkurencija, odnosno to što federalne vlade, izuzev u Marylandu i Zapadnoj Virginiji, ne reguliraju koliko daleko bolnice smiju ići s cijenama.

Da u Sjedinjenim Američkim Državama nije lako živjeti bez zdravstvenog osiguranja, privatnog ili državnog, govori i istraživanje koje je su u utorak prenijeli američki mediji i koje potpisuju profesor na školi Johns Hopkins Bloomberg Gerard Anderson i asistentica na sveučilištu Washington and Lee Ge Bai.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Naime, oni su utvrdili da čak pedeset bolnica neosiguranim pacijentima naplaćuje deveterostruko ili više u odnosu na one ljude koji su 'pokriveni', odnosno da rekorde po cijenama drže bolnica North Okaloosa nedaleko od Pensacole (Florida) i bolnica Carepoint Health-Bayonne (New Jersey), čiji su uprave odlučile 'derati' 12.6 puta više.

Popis bolnica o kojima je riječ možete vidjeti na ovom linku.

Govoreći o Floridi, od spomenutih pedeset bolnica dvadeset se nalazi upravo u toj saveznoj državi, a zanimljivo je napomenuti i da se 39 od tih bolnica nalaze u vlasništvu dviju tvrtki Community Health Systemsa (25) i Hospital Corp. of America (14).

Autori studije su, nadalje, naveli da na državnoj razini neosigurani pacijenti plaćaju 3.4 puta više u odnosu na one koji imaju 'zaleđe' te su izrazili tvrdnje su glavni razlozi takvoj situaciji to što na tržištu ne postoji konkurencija, odnosno to što federalne vlade, izuzev u Marylandu i Zapadnoj Virginiji, ne reguliraju koliko daleko bolnice smiju ići s cijenama usluga ili lijekova.

"Većina pacijenata ne plaća prema cjenicima koje bolnice postavljaju jer osiguranja u njihovo ime pregovaraju povoljnije uvjete. No, oni ostali, koji nemaju iza sebe nemaju nikoga, a takvi obično pripadaju najranjivijoj skupini društva, često padaju u takve dugove da im na kraju slijedi bankrot", rečeno je u studiji.

Objavljeno od kojih bolesti najviše umiru Hrvati i čega se trebaju paziti

Dodajmo da su autori do navedenih brojeva došli tako što su uzeli u obzir koliko pojedine usluge plaća osiguranje Medicare (državno osiguranje), ali i da su se u međuvremenu oglasili predstavnici prozvanih tvrtki koji su opovrgnuli točnost studije.

Tako su predstavnici Community Health Systemsa u svom priopćenju odgovorili da neosiguranim pacijentima nude brojne popuste, kao i to da postoji i program pomoći onim pacijentima koji nemaju novaca, a koji za to ispunjavaju uvjete. 

Varga: Kritike o privatizaciji javnog zdravstva su neutemeljene i politikantske

"Samo je lani u taj program uloženo 3,3 milijarde dolara. Ono što stoji na računima bolnice i ono što pacijenti doista plate se rijetko podudara", rečeno je u priopćenju.

"Da su istraživači uzeli u obzir sve programe pomoći koje te bolnice nude, odnosno da su 2012. godine čak 450 milijuna dolara izdvojile samo za troškove koji ni na koji način nisu kompenzirani, shvatili bi da su postotci do kojih su došli netočni", stoji i u dopisu Saveza američkih bolnica koji te medicinske ustanove predstavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene