Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'Ostani uz mene'

Nakon 17 godina otvoren prvi Centar za palijativnu skrb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zgradi KBC-a Zagreb na Šalati počeo jes radom Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine pri Medicinskom fakultetu.

Riječ je o prvom centru u Hrvatskoj nakon 17 godina inicijativa, kojemu je cilj razvoj palijativne medicine odnosno skrb o neizlječivim i umirućima bolesnicima. Danas su ujedno počeli i radovi na uređenju prostora za koji je potrebno 1,5 milijun kuna, koje će djelomično osigurati MEF dok će se ostatak pokušati prikupiti putem donacija.

Pročitajte i ovo Užasni uvjeti na Šalati Lokve, kutije... VIDEO Otac objavio u kakvim uvjetima njegovo dijete čeka RTG na Šalati: "Da svaku kunu za doprinos zapalimo, bila bi bolje iskorištena" Briga za stare ŠTO ČEKA DRŽAVA? Umire li se u Hrvatskoj dostojanstveno? Imamo samo jedan hospicij i taj ima samo 14 kreveta

>> U Hrvatskoj starijih od 65 ima više nego mladih do 15 godina

'Centar za palijativnu skrb trebao bi biti vodeće mjesto gdje će se osmišljavati edukativni programi iz tog područja kao i predvodnik osnivanja prvih zdravstvenih ustanova za neizlječivo bolesne gdje bi im se osigurao kvalitetniji život bez boli i patnje', rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu skrb Marijana Braš.

Akcija 'Ostani uz mene'

Inače, palijativnu skrb treba polovica oboljelih od zloćudnih bolesti, osobe koje boluju od demencije, posljedica moždanog udara i ostalih kroničnih neuroloških bolesti te kroničnih bolesti jetre, srca i pluća.

Radi prikupljanja sredstava za opremanje centra, u sklopu akcije 'Ostani uz mene' Hrvatskog društva za palijativnu medicinu 26. studenoga u hotelu Sheraton organizirana donatorske večer na koju se mogu prijaviti svi zainteresirani.

Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu i Hrvatski centar za palijativnu skrb uz potporu tvrtke Sandoz d.o.o. pokrenuli su u travnju akciju 'Ostani uz mene' koja ima nekoliko osnovnih ciljeva, a to je osnivanja i opremanja prve ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskoj, koja bi bila uključena u sustav zdravstvene zaštite. Kao i razvoj sustava edukacije iz područja palijativne medicine.

Nakon otvaranja prve Ustanove, cilj je otvaranje ustanova ovog tipa diljem svih većih gradova u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene