Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najučinkovitiji lijek za hepatitis C dostupan svima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovoga tjedna stupa na snagu odluka kojom pegilirani interferon postaje dostupan svim oboljelima od zarazne bolesti jetre hepatitisa C, bez obzira na podvrste, odnosno genotipove, najavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hrvatskom udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos.

Prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od prošlog četvrtka, pegilirani tj. kemijski modificirani interferon stavljen je na listu skupih lijekova, a za oko 350 pacijenata koji bi bili na terapiji osigurano je 30 milijuna kuna, rekao je Ljubičić.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

"Uvođenjem najučinkovitijeg lijeka za sve oboljele, šanse za
izliječenje onih s genotipom 2 i 3 povećavaju se na preko 85 i čak 100 posto, a izlječivost za genotip 1 i 4 je 50 do 60 posto", pojasnila je predsjednica Hepatosa Tatjana Reić, izražavajući zadovoljstvo što se Hrvatska pridružila svjetskoj praksi u liječenju oboljelih od hepatitisa.

Pacijenti s rano postavljenom dijagnozom imaju veće šanse za izlječenje i mogućnost izbjegavanja ozbiljnih komplikacija kao što su ciroza i rak jetre.

I dosad je pegilirani interferon bio na listi lijekova HZZO-a, ali su bolnice terapiju pokrivale iz vlastitog proračuna. Od sada će liječenje oboljelih od hepatitisa C plaćati izravno HZZO iz posebnog Fonda skupih lijekova, što će rasteretiti bolničke proračune i omogućiti svim oboljelima da dobiju lijek.

Koliko će stavljanje pegiliranog interferona skratiti liste čekanja na terapiju Ljubičić nije mogao precizirati, ali je ustvrdio da će se, primjerice, lista čekanja od preko godinu dana, kolika je u Splitu, sigurno skratiti na pola.

Procjenjuje se da bi se broj od oko 300 pacijenata koji se sada liječe pegiliranim interferonom uskoro mogao udvostručiti, ovisno o broju zahtjeva koji će se uputiti Povjerenstvu za lijekove.

Ministar Ljubičić pozvao je građane da se o hepatitisu C informiraju na besplatnom telefonu Hepatosa 0800-400-405 te da se testiraju u sedam centara u Hrvatskoj, jer većina zaraženih osoba nije svjesna da je zaražena virusom budući da često ne osjećaju nikakve simptome.

Po posljednjim podacima, u Hrvatskoj je hepatitisom C zaraženo oko 65 tisuća osoba, a hepatitisom B oko 60 tisuća.

Preporuku za stavljanje pegiliranog interferona na listu posebno skupih lijekova dalo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, na poticaj Hepatosa i Saveza oboljelih od hepatitisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene