Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Movember 2013

Muškarci, pregrizite ponos i spasite si život...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznato je da muškarci ne vole, kako oni kažu, za svaku sitnicu, odlaziti liječniku, no što ako ta sitnica baš i nije tako bezazlena?

Ovaj tjedan obilježili smo Međunarodni dan muškaraca. Iako je 'njihov' dan nešto manje poznat od Dana žena, nije ništa manje važan. Taj dan, naime, upozorava na važnost brige i zdravlju muškaraca, ali i o rodnoj ravnopravnosti. Uzmemo li u obzir da muškarci često trpe po pitanju nekih boljki i bolesti te sukladno time kasnije odlaze liječniku, ova je inicijativa doista pohvalna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema brijanja I 'Medvjedi' će biti brkati: Popularni hokejaši opet sudjeluju u Movemberu! Slika nije dostupna Priključila se i Nova TV Movember - mjesec borbe protiv raka prostate!

Iako danas, zbog sve stresnijeg životnog stila, od 'muških bolesti' poput gihta, ćelavosti, raka pluća i srčanih bolesti obolijevaju i žene, one su još uvijek učestalije kod muškaraca zbog raznih genetskih i okolišnih faktora.

No, tu su još neke bolesti koje pogađaju samo muškarce. Svake 3 minute jednom se muškarcu dijagnosticira karcinom prostate, a svakih 13 minuta od iste zloćudne bolesti jedan muškarac umre. Budući da rak prostate u svojoj početnoj fazi nema nikakvih simptoma vrlo je važno podvrgnuti se godišnjoj kontroli digitorektalnim pregledom, posebno kod muškaraca u dobi između 40 i 50 godina. kada se rak prostate otkrije u ranom stadiju bolesti izlječenje doseže i 98 %.

Za razliku od raka prostate koji se javlja uglavnom kod muškaraca starijih od 40 godina, rak testisa javlja se kod mlađe populacije i to u dobi od 15-40 godina.

>> Uključite se i vi: Pustite brk, zgrabite fotić i recite 'DA' zdravlju!

Radi se bolesti koja nije česta i koja čini 1,5 % svih tumora kod muškaraca, a uz pravodobnu dijagnostiku postotak izlječenje doseže i do 95 %. Budući da se tumorske tvorbe na testisima lakše uoče, pravodobna dijagnostika ne bi trebala biti problem ukoliko muškarci odmah potraže liječničku pomoć čim napipaju nešto sumnjivo.

Inače, cijeli mjesec studeni, poznat kao i Movember, posvećen je podizanju svijesti o raku prostati i ostalim muškim bolestima, a ove godine održava se po jedanaesti put.

Sam naziv 'Movember' je složenica dviju engleskih riječi moustache (brkovi) i November (studeni), a cijela akcija započela je 2003. godine u Melbourneu kada se u projekt uključila tek nekolicina entuzijasta, da bi danas, deset godina kasnije, postala globalni projekt.

I Dnevnik.hr ima organizirao je akciju podizanja svijesti o muškim bolestima, pa tako na našu adresu moj.report@novatv.hr možete slati fotografije svojih brkova i tako sudjelovati. Ukoliko nemate brkove, a želite podržati akciju, tu je naša aplikacija s kojom ćete i vi u roku nekoliko sekundi 'uzgojiti' brk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene