Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Privlačna ili ne, muškarcu je svejedno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hormon testosteron izaziva automatsku reakciju u muškarca suočenog sa ženom potičući ga na traženje mogućnosti za snošaj i nije mu pritom važno je li žena privlačna ili ne, pokazala je nova studija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Hormones and Behaviour u srpnju, a u ispitivanju su sudjelovala 63 mladića, studenata u dobi od 21 do 25 godina koji nisu znali cilj studije. 

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Nakon 300 sekundi provedenih nasamo sa ženom koju prije nikada nisu sreli, a koja im se u nekim slučajevima i nije sviđala, razina testosterona u muškaraca porasla je prosječno za oko osam posto.

Razina testosterona porasla je jednako bez obzira jesu li razgovarali s mladom ženom koju drže privlačnom ili ženom koja im se i ne sviđa.

Porast razine testosterona donosi vidljive promjene u ponašanju muškaraca u prisustvu žena, što uključuje podizanje ramena, izbacivanje grudnog koša, jače gestikuliranje rukama, čak širenje nosnica.

Porast razine muškog hormona možda je razlog zašto muškarci ženama pričaju prenapuhane priče o vlastitome poslu, karijeri, obrazovanju ili zaradi, smatraju znanstvenici.

Znamo da ženu mogu privući takve stvari, rekao je voditelj studije Leander van der Meij sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj.

U muškaraca koji i inače imaju agresivniji ili dominantniji nastup razina testosterona je čak i viša od prosjeka. Rezultati su pokazali da se razina testosterona kod ispitanika nije mijenjala kada su bili u prostoriji s drugim muškarcem.

Van der Meij zaključuje:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene