Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak 'Crne smrti'

Muškarac zaražen kugom u kritičnom stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac u Oregonu u SAD-u zaražen je kugom, nakon što ga je ugrizla mačka koja je u ustima imala mrtvog miša, izjavio je zdravstveni službenik.

Čovjek (50), koji nije imenovan, vjeruje se da je zaražen bolešću koja je harala Europom u srednjem vijeku, a smatra se da je 'pokorila' negdje oko četvrtine i trećine stanovništva. Osoba je u kritičnom stanju nakon što ju je ugrizao mačak kojem je pokušavao ukloniti ostatke miša iz usta. U ovo moderno doba bolest je rijetka, može se liječiti antibioticima, ali još uvijek može biti i kobna.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Slika nije dostupna Znatne štete Nalazak lovaca: Sumnja se u prvi slučaj afričke svinjske kuge kod susjeda

U izvješću se navodi da se osobi pojavila temperaturu nekoliko dana nakon ugriza 2. lipnja te je hospitaliziran u bolnici.

>> Crna smrt: Dječak preminuo od kuge, deseci zaraženih

Bolest je uzrokovana bakterijom Yersinia pestis, koja se može razviti u tri vrste kuge: bubonsku kugu, septičku kugu i plućnu kugu. Bakterija se uglavnom prenosi preko zaraženih buha, ali je ljudi također mogu dobiti ako dolaze u kontakt sa životinjom prijenosnikom.

Karen Yeargain, koordinatorica zarazne bolesti na odjelu zdravstva u Oregonu, izjavila je da je čovjek u početku pokazivao klasične simptome bolesti. Izjavila je da je imao znakove i bubonske ali i septičke kuge.

Emilio Debess, veterinar javnog zdravstva u Oregonu izjavio je da je dosad bilo dosta prijavljenih slučajeva zaraze u državi od 1934, uključujući i četiri osobe koje su umrle.

>> Kako spriječiti da se zarazite 'kugom 21. stoljeća'?

Prosječno se u SAD-u svake godine pojavi 11 slučajeva zaraze kugom, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, s oko tisuću do tri tisuće slučajeva u svijetu.

Dok neki vjeruju da su 'crne fleke' na koži u kasnim fazama bolesti iznjedrile populari naziv 'crne smrti', drugi su, izjavili da je samo 16. stoljeća odraz strašnog utjecaja kuge na srednjovjekovnu Europu.


 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene